14.3 C
Amposta

L’abril començarà amb temperatures hivernals i glaçades a les Terres de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que a partir d’aquest divendres arribarà una massa d’aire d’origen polar que provocarà un descens notable de la temperatura a les Terres de l’Ebre i en general a tot Catalunya, sobretot a l’interior. Els models meteorològics indiquen que de cara als pròxims dies un anticicló s’ubicarà a l’oest de les Illes Britàniques i s’orientarà de nord a sud, i una depressió se centrarà a la zona d’Itàlia. Aquesta configuració permetrà l’entrada de vent de component nord que afavorirà l’arribada de la glopada d’aire fred.

Un dels fets més importants a tenir en compte seran els valors de temperatura mínima. En molts punts de l’interior de les Terres de l’Ebre és probable que es produeixin glaçades febles i localment moderades. La seua distribució dependrà de la nuvolositat present i de la intensitat del vent que bufi. Al litoral no es preveuen glaçades, o seran molt puntuals. A més, les nits de diumenge i dilluns podran ser també especialment fredes a causa que el vent del nord s’afeblirà i fins i tot encalmarà en alguns sectors.

Aquest episodi de fred podrà allargar-se com a mínim fins dimarts, quan la temperatura ja començarà a recuperar-se fins a assolir els valors propis per l’època de l’any. Aquest fet es pot veure en la següent gràfica que correspon a les Terres de l’Ebre. Aquesta presenta la predicció de la temperatura a 850 hPa (línia negra envoltada de la dispersió de la predicció en colors verds), comparada amb la mitjana climàtica (línia vermella). A la part baixa de la gràfica també es mostra la probabilitat de pluja (colors blaus):

Segons el model de predicció estadística per conjunts PRESCAT, a la següent imatge es pot veure la probabilitat que la temperatura mínima estigui per sota de 0 ºC durant els pròxims 10 dies:

Per altra banda, la predicció indica que entre divendres i dissabte hi haurà nevades a totes les cotes del Pirineu, sobretot a l’occidental, i també seran probables alguns xàfecs, que podran anar acompanyats de neu granulada, sobretot a punts de la meitat est de Catalunya. A més, bufarà vent del nord fort, que en combinació amb la precipitació en forma de neu i el descens de la temperatura, farà difícils les condicions a alta muntanya, on es produirà el fenomen del torb. Aquest vent del nord també afavorirà la neteja de l’atmosfera i la millora de la visibilitat, alhora que farà baixar la humitat relativa en general.

Entre diumenge i dimarts els models meteorològics no indiquen precipitació, però no es descarta que puguin aparèixer alguns ruixats aïllats, que localment siguin en forma de neu granulada o calamarsa. Per informació més detallada podeu consultar les pàgines web meteo.cat i meteomuntanya.cat.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -