14.3 C
Amposta

L’abeller europeu solució per la vespa asiàtica

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La vespa asiàtica ‘Vespa velutina’ s’ha expandit en pocs anys per Europa arribant a ser considerada una temuda plaga. En 2004 es van detectar per primera vegada a França (on ja ocupa pràcticament tot el territori). Des de llavors les colònies d’aquesta espècie especialitzada a alimentar-se d’abelles de la mel s’han estès per altres set països europeus (Espanya, Itàlia, Portugal, Alemanya, Bèlgica, Suïssa i, puntualment, Regne Unit).

A Espanya es va detectar per primera vegada en 2010 a Navarra i en l’actualitat la vespa invasora està present almenys en vuit comunitats autònomes; principalment en la zona nord, des de Galícia fins a Catalunya. Fa pocs mesos es van detectar colònies d’aquest insecte a Salou, molt prop geogràficament del Perelló.

La seva presència ha causat grans estralls en la població d’abelles de la mel. Són una espècie voraç i agressiva i cadascuna arriba a ingerir entre 25 a 50 exemplars al dia d’abelles. Concretament a Galícia s’estima que existeixen 100.000 nius i han crescut tant perquè no tenien un depredador natural. O això es creia fins ara.

Segons les dades inicials d’un estudi dirigit per Salvador Rebollo, professor d’Ecologia de la Universitat d’Alcalá de Henares, en col·laboració amb el naturalista ornitòleg José Manuel Fernández, l’abeller europeu Pernis apivorus podria ser un depredador natural per a l’espècie invasora.

L’abeller europeu és un ocell rapaç que s’alimenta de vespes i borinots, per la qual cosa els investigadors van creure que era un depredador potencial per a la velutina. Per a tractar d’esbrinar-ho van detectar els seus nius i van instal·lar càmeres i sensors de moviment, de manera que cada vegada que es movia una cria o arribava un adult, treia una foto cada trenta o quaranta segons.

Amb aquest mètode d’observació els científics han pogut comprovar que el 70% de les bresques que portaven als seus nius eren de cel·les grans, pròpies de velutina o de vespa crabro. Per a saber-ho amb exactitud els científics han portat mostres a Madrid per a determinar-ho molecularment.

No obstant això, els experts adverteixen que si es confirmen les dades, caldria investigar més per a poder desenvolupar una solució que respecti a l’abeller europeu i al medi ambient.

En el supòsit de la introducció d’aquesta au rapaç a les Terres de l’Ebre, seria una bona solució per evitar que la vespa asiàtica es pugués establir a l’Ebre i evitar que provoquès una mortaldat entre la població d’abelles de la mel de la població del Baix Ebre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacció – V. Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -