14.3 C
Amposta

La URV s’incorpora a la segona fase del Programa Orfeu de detecció de la COVID-19

Vint-i-sis investigadores i investigadors de la URV prepararan i analitzaran les mostres mitjançant les proves de diagnòstic amb tècniques de PCR

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Govern ha aprovat l’activació de la fase 2 del Programa de Detecció Massiva de la COVID-19 basat en la capacitat de realització de tests PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya (Programa Orfeu), amb la incorporació de nous laboratoris universitaris i d’Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya). Aquesta ampliació del programa Orfeu suposa afegir capacitat per fer 139.000 tests, que se sumen als 170.000 previstos en la primera fase, en el període d’unes sis setmanes, i una inversió d’1,2 milions d’euros. Els PCR (les sigles en anglès de reacció en cadena de la polimerasa) són les proves més fiables perquè permet fer el diagnòstic genètic de la COVID-19,

L’acord permet afegir a la iniciativa de detecció massiva de la COVID-19 les instal·lacions especialitzades de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i Eurecat (a través del Centre de Ciències Òmiques, COS), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

A la URV hi prendran part 26 investigadores i investigadors voluntaris dels departaments de Bioquímica, Ciències Mèdiques Bàsiques i Medicina i Cirurgia que seran els qui prepararan els tests i analitzaran les mostres de les comarques de Tarragona. A banda d’aquests laboratoris, també hi participa el centre tecnològic Eurecat, mitjançant el Centre de Ciències Òmiques (COS), una unitat d’R+D+i mixta formada per professionals d’Eurecat i de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i la Unitat de Nutrició i Salut (UTNS). Aquest acord del govern permetrà fer 19.000 tests a les comarques de Tarragona, dels 139.000 que es realitzaran a Catalunya en aquesta segona fase.

Amb l’objectiu de maximitzar el rendiment dels laboratoris i les condicions de seguretat de les persones que hi prenen part, s’han seleccionat plataformes que disposen de sistemes robotitzats, equips de PCR d’alt rendiment i espais de seguretat per a les diferents etapes del procés analític.

Igual que en el desenvolupament de la primera fase del Programa Orfeu, les prestacions de les universitats s’articularan en nodes territorials al voltant d’hospitals de referència que els són propers amb la col·laboració de l’ICS, el Servei Català de la Salut i el Departament de Salut.

309.000 tests en sis setmanes

El 7 d’abril, el Govern va aprovar la creació del Programa Orfeu de detecció massiva de la COVID-19 amb l’objectiu de complementar la capacitat del sistema de salut de disposar de tests diagnòstics de coronavirus SARS-CoV-2. El programa basat en les capacitats de PCR dels agents del sistema de coneixement de Catalunya preveia, en una primera fase, realitzar 170.000 tests nous en sis setmanes, amb la possibilitat de seguir-ne escalant el volum. En aquesta fase inicial, es va incorporar la capacitat de realització de tests PCR de tres centres CERCA del sistema català de recerca: l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG), que ja estan acomplint les funcions de prestació de serveis d’screening de la COVID-19. Durant aquestes setmanes, s’han desplegat els tests de prova per validar tot el procediment i, en els pròxims dies, els centres començaran l’escalat fins a desenvolupar aquesta primera fase a ple rendiment.

A banda de la creació del programa, el Govern posava en marxa la tramitació d’emergència de la contractació dels serveis i subministraments necessaris per posar-lo marxa per valor d’1,38 milions d’euros. Ara s’afegeix una nova partida xifrada en 1,2 milions d’euros.

El Programa Orfeu es fixa com a objectiu recollir la capacitat del diferents agents que treballen en R+D+I a Catalunya que estan en condicions de prestar serveis d’screening de la COVID-19. Des del primer moment, el Govern ha fet valer la disponibilitat i la col·laboració dels centres de recerca CERCA de Catalunya, les universitats, els centres tecnològics i altres agents del sistema de coneixement en la detecció massiva de la malaltia basada en les capacitats de PCR d’aquestes entitats.

La creació del programa Orfeu respon al fet que la detecció massiva de la COVID-19 és essencial no només en la fase de confinament sinó també en la fase de desconfinament progressiu, que s’haurà de dur a terme de manera coordinada i escalada.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -