L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Terra Alta dona continuïtat al projecte Joves en calent a través del Club Joves en Calent, un projecte comunitari en el qual es treballa l’educació sexoafectiva a través del foment de la lectura. La iniciativa, que s’ofereix als centres educatius de la comarca, es va posar en marxa el dijous, 13 d’abril, a l’Institut Terra Alta de Gandesa.
“Donat l’interès que les persones joves mostren i expressen per la temàtica, s’ha volgut anar un pas més enllà i iniciar un treball a nivell comunitari a través del qual centres educatius, famílies, equipaments municipals, professionals i alumnat, conflueixin per tal de potenciar la intervenció i obtenir millors resultats”, explica Núria Sorribes, tècnica de l’Oficina Jove de la Terra Alta.
L’activitat es duu a terme de forma transversal: per una banda, durant el seu temps lliure, l’alumnat fa la lectura de dos llibres suggerits (o només d’un, poden escollir) i, per l’altra, es treballa el contingut d’aquestes lectures durant les sessions que es duen a terme al centre educatiu i a la biblioteca municipal de Gandesa tots els dijous dels mesos d’abril i maig.
Els llibres proposats han estat La regla mola (si saps com funciona) i El semen mola (però necessites saber com funciona), tots dos de l’autora Anna Salvia i de la il·lustradora Cristina Torrón, més coneguda com a Menstruita. Els dos títols treballen tots aquells aspectes relacionats amb la sexualitat dels adolescents amb una mirada sexoafectiva i amb unes il·lustracions que faciliten la lectura i ajuden a comprendre’n el contingut.
“Amb la lectura durant el temps lliure, es facilita un espai perquè la família formi part activa d’aquest aprenentatge amb un espai de suport i que també contribueix a la reflexió compartida”, apunta Sorribes. De fet, el projecte es va presentar a les famílies durant el mes de març perquè en fossin coneixedores.
La salut sexual és un dret fonamental que persegueix la reducció de les desigualtats entre dones i homes i el desenvolupament efectiu dels drets sexuals i reproductius, així com el respecte a la diversitat sexual, de gènere, funcional i cultural. És per això que en aquest espai de treball conjunt, a l’INS Terra Alta es facilita promoure un anàlisi crític dels models de sexualitats i de l’educació sexoafectiva, així com també a generar coneixements tot desmuntant mites, creences i tabús al voltant de la sexualitat.
El projecte és pioner arreu del país i l’objectiu és implantar-lo com una activitat fixada al centre educatiu que el demani. Tanmateix, ja està planificat que, per al curs vinent, es traslladi a l’IE Mare de Déu del Portal de Batea.
La participació a l’activitat és voluntària i, en aquesta primera edició, s’hi han interessat gairebé una vintena de joves de 2n d’ESO. “Al tractar-se d’un projecte pilot, sense referències d’altres experiències similars, es va voler limitar a deu el nombre de participants. Finalment, es va decidir acceptar els dinou joves que es van mostrar interessats en participar-hi”, afegeix Sorribes.
Redacció