El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, parlava al novembre de la jubilació dels metges de la generació del baby boom, i que aquest seria un problema que el sistema sanitari havia d’afrontar. El conseller va mencionar el cas de l’equip de primària de la Terra Alta, que veurà clarament afectada la seua activitat per aquestes jubilacions. Aquest és un problema que començaran a notar enguany molts equips del sistema al país i el problema és fa més vistós encara quan passa en zones rurals, com passa en aquesta comarca de les Terres de l’Ebre. De fet, pràcticament la meitat dels metges de l’equip de la Terra Alta, que s’encarrega de la cobertura d’una població que es reparteix entre 12 pobles en un àmbit rural, deixaran de treballar.
Segons va explicar al digital EL MÓN la infermera Francesca Frigola, directora de l’equip de la Terra Alta, Gandesa compta amb tres metges (dos al matí i una a la tarda), Batea en té dos, Arnes i Prat del Comte en comparteixen un, com també passa entre Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca, i la resta de pobles Horta de Sant Joan, Pinell de Brai, la Fatarella i Corbera d’Ebre en tenen un cadascun. L’equip comarcal consta d’11 metges i en els propers mesos es jubilen un metge de Gandesa, un de Batea i els dos que cobreixen la Fatarella i Vilalba i La Pobla de Massaluca.
“La Terra Alta és atractiva, però tal vegada és desconeguda perquè queda lluny del turisme, no tenim platja, està lluny de nuclis urbans com Tortosa o Tarragona, i això moltes vegades dificulta venir aquí”, reconeix. Ara bé, tot i haver-hi inconvenients, Frigola troba que de la comarca encara se’n poden treure beneficis. “Valoraria que és una zona rural i tranquil·la, la gent que hi viu és molt de la comarca, s’hi ha criat i hi han passat generacions”. Malgrat aquests punts a favor, la doctora creu que “pesa més el fet d’estar lluny, que la tranquil·litat o el benestar que podem oferir”, tot i que destaca que “la gent que ha vingut realment no marxa”. Això precisament ha passat a dos dels metges que ara es jubilen: Tere Escartín i Armando Biendicho, els dos de l’Aragó. En altres pobles, a banda de catalans i metges d’altres procedències de l’estat, hi ha professionals d’Amèrica Llatina i un de Moldàvia, que cobreix el poble de Bot.
Crida a metges i metgesses
Des de repoblem.cat han publicat aquesta mateixa setmana una crida que li ha fet arribar des de l’atenció primària de les Terres de l’Ebre. A la Terra Alta, entre vinyes, ametllers i oliveres, hi viuen al voltant de 12.000 persones. Un entorn rural, on la població envellida és predominant, i degut a això molts llocs de treball queden descoberts. És el cas dels consultoris mèdics locals.
Els treballadors de l’EAP Terra Alta, fan una crida per a poder cobrir amb metges i metgesses les vacants actuals i futures. Son un equip multidisciplinari, format per dos Punts d’Atenció Continuada (PAC), consultoris locals a cada poble; amb metges de familia, pediatria, infermeria, ASSIR, treball social i psicologia situat al CAP Gandesa. Compten amb un total de 13 metges, dels quals se’n jubilen 3 aquest any.
Es busquen metges i metgesses per treballar en consultoris locals, en un entorn rural i familiar, amb escoles, llars d’infants, comerços, bars i restaurants, i una població molt acollidora. Els metges o metgesses interessats han d’enviar el currículum a Terraalta.ebre.ics@gencat.cat.
Redacció – Ll. S.