14.3 C
Amposta

La temperatura i la humitat podrien afectar el coronavirus

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Estudis recents suggereixen que la propagació del nou coronavirus podria veure’s condicionada per la temperatura i la humitat específica/absoluta, i podria tenir un comportament estacional.

Investigadors de la Universitat de Maryland (Estats Units) han publicat un article en aquest sentit. L’expansió ha estat molt més ràpida, aproximadament, entre els 30 i 50 graus nord de latitud, especialment el mes de març. Aquests indrets estarien dins d’una franja on la temperatura i la humitat específica o absoluta seria la idònia, segons aquest estudi, per a una ràpida transmissió del patogen. En aquest corredor, aquests mesos han tingut unes condicions atmosfèriques que segueixen un patró amb temperatures mitjanes d’entre 5º a 11ºC, combinat amb una humitat específica baixa (3-6 g/kg) i una humitat absoluta entre 4-7 g/m3. Aquestes serien les millors condicions per a la supervivència del virus, segons l’estudi. És a dir, amb un aire bastant sec.

Per cert, la humitat específica es defineix com el pes, en grams, del vapor d’aigua contingut en 1 kg d’aire humit. La humitat absoluta: grams de vapor d’aigua contingut en un metre cúbic d’aire.

De l’estudi de la Universitat de Maryland es podria interpretar que hi haurà temperatures mínimes i màximes crítiques a partir de les quals la propagació del virus serà menys eficient, i també tenint en compte la humitat.

El servei de Canvi Climàtic Copernicus ha presentat una aplicació que fa un mapa planetari de la temperatura mitjana, la humitat específica i la mortalitat. L’aplicació ha de permetre a les autoritats sanitàries i als centres d’epidemiologia explorar les afirmacions preliminars que indiquen que la temperatura i la humitat podrien afectar la propagació del coronavirus.

Mortalitat (cercles vermells) amb la temperatura mundial del mes de març del 2020. Les zones blanques mostren regions on les condicions climàtiques eren més favorables per a la propagació del coronavirus. (Copernicus)

Mortalitat (cercles vermells) amb la humitat mundial del mes de març del 2020. Les zones blanques mostren regions on les condicions climàtiques eren més favorables per a la propagació del coronavirus. (Copernicus)

L’aplicació permet identificar on és probable que apareguin brots nous els pròxims mesos i els llocs on li costarà propagar-se. Amb l’arribada d’un temps més càlid, a l’estiu, es podrien crear condicions ambientals menys favorables per a la propagació del virus a bona part d’Europa. En els mapes de Copernicus, les franges blanques (vàlid per a la temperatura i la humitat) són les més favorables per al patogen.

Previsió estacional de la temperatura al mes de juliol (Copernicus)

Font: CCMA

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -