14.3 C
Amposta

La solució és la prevenció

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

En el nostre territori del Baix Ebre i tenim 19 estacions de sanejament i depuració d’aigües residuals que gestionen, exploten i mantenen garantit la preservació del medi doncs segons aquest pensament tradicional es retorna al riu, mar i barrancs l’aigua amb unes condicions òptimes de salut pel seu ecosistema.

Segons un estudi fet pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha vist que el tractament d’aquestes aigües urbanes altera l’ecosistema del riu quan hi són abocades, aquestes aigües estan plenes de gran quantitat de fòsfor a conseqüència de la quantitat de fertilitzants que utilitza l’agricultura i detergents amb fosfats provinents de les indústries, per acabar tenim deficiències en la depuració de les aigües residuals en les estacions, és el motiu que l’aigua del riu estigui més verdosa del que seria normal, a causa del gran creixement del fitoplàncton amb fòsfor que es barreja amb el nitrogen un dels nutrients principals d’aquestes plantes aquàtiques.

“Mes del 30% d’antibiòtics no són eliminats per les depuradores urbanes”

Un altre contaminant molt perillós per aquests ecosistemes són els antibiòtics que es llencen sense cap mena de control al riu, a l’Ebre no fa gaire que hi varen fer acte de presència complicant i molt el seu ecosistema doncs és un dels rius més contaminats del país i aquests abocaments no ajuden. Mes del 30% d’antibiòtics no són eliminats per les depuradores urbanes i són abocats directament al riu. Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) aquests abocaments són un greu problema de salut pública perquè provoquen l’aparició dels ARC (gens resistents als antibiòtics) i transformen l’ecosistema. Els ecosistemes aquàtics proporcionen un gran escenari per la contaminació continuada d’antibiòtics deguda a les activitats antropogèniques sense cap mena de control.

Tot i que s’ha fet un esforç molt gran en la gestió d’aquestes aigües en els pobles i ciutats per parar la contaminació els resultats no han estat els que esperaven per això cal dir que les depuradores urbanes no són prou eficients per eliminar la gran quantitat de residus contaminats tant orgànics provinents de l’agricultura com farmacèutics o industrials, caldria una gran gestió de prevenció i vigilància dels abocaments per part dels municipis només així es podria solucionar el greu problema que deixa el riu tocat de mort. Pensem-hi.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -