14.3 C
Amposta

La Sènia, Arnes i Bot impedeixen els mercats d’aliments a l’aire lliure

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Sènia, Arnes i Bot són alguns dels ajuntamens que, segons Unió de Pagesos, i contravenint la resolució del Departament de Salut, el Reial Decret d’estat d’alarma i el Reial Decret que regula la venda directa de productes peribles, impedeixen els mercats de productes frescos a l’aire lliure d’aforament interior a 1.000 persones; a més, el sindicat denuncia que d’aquesta manera els ajuntaments vulneren la regulació d’emergència vigent i de venda directa, perjudiquen la pagesia i la ciutadania pel fet que entorpeixen l’accés als aliments.

Unió de Pagesos demana als ajuntaments que no permetran els mercats a l’aire lliure que rectifiquin tal com ho han fet, entre altres, els ajuntaments de Lleida (Segrià), Vilanova i la Geltrú (Garraf) i Montblanc (Conca de Barberà). En aquest sentit, insta a les entitats municipalistes, Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya, que facin una crida a complir els criteris d’obertura dels mercats de productes frescos a l’aire lliure autoritzats i obligatoris.

Tal com estableix el Departament de Salut, cal garantir la continuïtat dels mercats d’abastiment de productes frescos a l’aire lliure, i el Reial Decret que regula l’estat d’alarma aprovat el 14 de març pel Govern estatal, estableix, al seu torn, que caldrà respectar les resolucions aprovades per les comunitats autònomes. Per tant, les administracions competents, en aquest cas les locals, han de facilitar els mitjans per garantir la continuïtat dels mercats de productes frescos a l’aire lliure amb les condicions de seguretat decretades contra el coronavirus de la covid-19, tals com prendre mesures per assegurar que no s’ocupa més d’un terç de l’aforament de l’espai, tancat o obert.

Unió de Pagesos reclama, precisament, que és el mateix ajuntament el que ha de garantir la igualtat de tracte entre establiments i parades de productes frescos, i ha de gestionar els mitjans materials i humans necessaris perquè es donin tant les garanties de subministrament com les garanties de salut pública, ja que, en cas contrari, els paradistes afectats hauran de ser indemnitzats per les entitats locals.

El sindicat demana als municipis que facin un esforç i deixin fer els mercats de productes frescos fins i tot en llocs on cal posar mesures de control per dosificar l’aforament als espais. No té sentit que la ciutadania pugui entrar en espais tancats de les grans superfícies dosificats de manera privada i no tingui accés a comprar en espais oberts, on podria tenir un control exercit per part del municipi o amb el suport d’altres agents de l’autoritat si els ajuntaments ho demanen a l’autoritat competent, tal com estableix el Reial Decret d’estat d’alarma.

El sindicat recorda el rol que té la pagesia tenint en compte la seva contribució a l’hora de proveir la població de productes frescos i de proximitat en el marc de la crisi provocada pel coronavirus. Els productors treballen amb normalitat per seguir complint l’objectiu de subministrar aquests aliments als ciutadans.

A continuació es mostra la llista dels municipis que no deixen fer mercats de productes frescos a l’aire lliure:

 • Alt Penedès
  Vilafranca del Penedès (s’ha posat en contacte amb Unió de Pagesos i preveu rectificar)
 • Baix Empordà
  La Bisbal d’Empordà
 • Baix Llobregat
  Sant Vicenç dels Horts
  Cornellà
  Mercat de Torreblanca mancomunat per Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat i Sant Just Desvern
  Esplugues de Llobregat
 • Baix Penedès
  Calafell
 • Barcelonès
  Barcelona (ha suspès els mercats de la xarxa de mercats de pagès d’economia social i solidària que es fan a diferents barris)
 • Conca de Barberà
  Santa Coloma de Queralt
 • Garraf
  Sant Pere de Ribes
 • Osona
  Vic
  Roda de Ter
  Calldetenes
 • Maresme
  Pineda de Mar
  Mataró
  Calella
 • Montsià
  La Sènia
 • Vallès
  Granollers
 • Ripollès
  Campdevànol
  Camprodon
 • Segarra
  Cervera
 • Tarragonès
  Tarragona
 • Terra Alta
  Arnes
  Bot

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -