14.3 C
Amposta

La sembra en sec, el futur de l’arròs del Delta per fer front a la crisi climàtica

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La sembra en sec en el conreu de l’arròs és una tècnica que permet millorar el control d’algunes plagues durant la fase d’establiment del cultiu, com ara els quironòmids, les aus i el caragol poma. L’any 2017 la campanya va transcórrer amb els ulls del sector posats en l’evolució i l’efectivitat de la sembra en sec. Els primers assajos van donar bones esperances per poder mantenir la productivitat dels camps.

Alguns arrossaires del Delta de l’Ebre han apostat per la sembra en sec. Per exemple, Rafel Aixendri de Campredó és tècnic en Agricultura i Ramaderia integrada i ecològica i té una experiència de més de 40 anys. Aixendri explica que fa set anys que va començar, juntament amb els arrossaires, amb aquest tipus de sembra i la seua aposta és decidida. A més, fa quatre anys i de la mà del grup Roig Organics va començar un projecte molt ambiciós en l’adob orgànic i avui ja és una realitat.

“Encara hi ha un 60% o 70% de camps que se sembren en aigua al Delta, però crec que molts, sobretot els que poden fer-ho, acabaran canviant i sembrant en sec”, afirma Aixendri, i afegeix que hi ha un 20% o 25% que mai podran sembrar en sec perquè els camps son molt inundables, però creu que aquells que sí que podrien, en un futur acabaran canviant de mètode: “És una bona manera d’afrontar el canvi climàtic i aporta molts beneficis”.

Sega en sec | Cedida per Rafel Aixendri

Per una banda, els camps s’han de començar a inundar al mes d’abril, però a causa de l’emergència climàtica, de vegades l’ambient no acompanya perquè no és suficientment càlid, com per exemple està passant aquests dies. Per tant, un dels avantatges de la sembra en sec és que permet augmentar el període de sembra i es pot fer des de mitjans d’abril fins a mitjans de juny i l’arròs es pot acabar segant igualment a l’octubre.

Per altra banda, aquest mètode també fa baixar els costos, el tècnic de Campredó, Rafel Aixendri, assegura que “s’ha de fer una inversió inicial per comprar màquines gegantines, però en deu anys o menys ja s’ha amortitzat”. A més a més, afirma que s’estalvia la meitat d’inversió en les llavors que s’han de sembrar. Aixendri també apunta més beneficis, ja que explica que la feina es fa menys pesada perquè no s’ha d’estar pendent de les plagues ni les aus: “El caragol poma i les aus ja no son un problema”. Segons detalla, “es poden evitar els danys que cada any causen les aus als camps inundats, ja que es mengen les llavors i això amb sec no passa”.

Finalment, Rafel Aixendri assegura que la biodiversitat augmenta gràcies a la sembra en sec, però, sobretot, per l’aposta de la major part dels arrossaires d’aquest conreu pels productes biològics i llavors ecològiques, ja que cada vegada son més els que s’hi sumen. En definitiva, aquest mètode innovador ha arribat al Delta de l’Ebre per quedar-se i en un futur segur que es veuran molts més camps d’arròs que hauran incorporat aquest tipus de sembra.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -