14.3 C
Amposta

La Ribera d’Ebre presenta el Pla de Reactivació Socioeconòmica

El document es planteja com un full de ruta estratègic per al desenvolupament de la comarca a curt, mig i llarg termini

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha presentat públicament el Pla de Reactivació Socioeconòmica de la Ribera d’Ebre. L’acte s’ha celebrat a la Societat Cultural i Recreativa la Ginesta de Ginestar. El document s’ha definit segons un procés col·laboratiu ampli que ha inclòs les administracions, les universitats, el sector privat i la ciutadania. El treball planteja els reptes de la comarca per promoure el desenvolupament en l’àmbit de la diversificació econòmica, l’agroalimentació, la digitalització, la transició energètica, la reindustrialització, el turisme i l’equilibri territorial, entre altres punts.

En la benvinguda de l’acte, Maria Concepció Pujol, alcaldessa de Ginestar, ha destacat que “amb aquest Pla, la comarca posa negre sobre blanc”. “És el nostre full de ruta, volem viure a la Ribera i de la Ribera”, ha explicat. Per la seua banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha analitzat els reptes i les oportunitats el futur: “El mosaic socioeconòmic de la nostra comarca és variat i molt singular, perquè som un territori rural amb un pes important de l’agricultura, però també de la indústria”.
Un territori referent

El Pla recull vint-i-set propostes que conflueixen en cinc objectius. Aborda temes com el reforç del sector agroalimentari, la reindustrialització, el turisme i els nous models energètics en energia verda i el desenvolupament tecnològic. “Aviat, la Ribera d’Ebre serà un referent en el desenvolupament de la tecnologia 5G en l’àmbit rural al sud d’Europa. D’aquí a poques setmanes entrarà en funcionament la nau del Polígon del Molló, Móra la Nova, que és el centre neuràlgic de l’Àrea 5G de les Terres de l’Ebre. Aquest nou espai ens permetrà innovar en el nostre model de reindustrialització”, ha concretat Gemma Carim.

“Sabem que els dos reactors nuclears d’Ascó tancaran a curt i mitjà termini. Per això, és un bon moment per promoure la transició energètica. Però volem que els projectes d’aquest àmbit no siguin només extractius, sinó que generin llocs de treballs a la comarca i, sobretot, que la seua implantació pugui ser participada pels ajuntaments i la ciutadania”, ha anunciat la presidenta del Consell Comarcal. “La transició cap a les energies verdes anirà acompanyada de la recuperació dels espais naturals de la comarca, especialment els vinculats al riu. Més enllà de la Reserva Natural de Sebes de Flix, hi ha altres entorns ambientals que cal protegir i promoure, i que poden fer motor de creació de llocs de treball”, ha afegit Carim.

I més enllà de les noves estratègies que poden convertir la Ribera d’Ebre com una comarca referent —tecnologia 5G, espais naturals fluvials, transició energètica, etc.— el pla contempla enfortir i diversificar sectors tradicionalment més estratègics com l’agroalimentació i el turisme. “De fet, a través del programa Ribera d’Ebre VIVA el Consell ja està treballant per donar suport a totes aquelles petites i mitjanes empreses de la comarca que amb la seva feina afavoreixen el manteniment de l’activitat econòmica. I hem posat èmfasi en el sector agrícola, la indústria alimentària i els productes de proximitat que singularitzen el nostre territori. Unes singularitats, per cert, que estan estretament vinculades a la promoció de la gastronomia i el turisme”, ha recordat la presidenta del Consell.

Totes les fases del projecte

David Moreno, consultor de l’empresa Activa Prospect —que s’ha encarregat de donar suport a la redacció del Pla— ha destacat la gran implicació dels diversos agents de l’especialment de quàdruple hèlix (ciutadania, empresa, acadèmia i administració), amb més de 180 participants en les 66 reunions. Moreno ha explicat les tres fases d’elaboració del pla: “Vam començar fa una mica més d’un any treballant amb la fase diagnosi, que va incloure una anàlisi exhaustiva de dades i longitudinal, per entendre bé d’on venim”. “En aquesta fase hem fet desenes de reunions, entrevistes a empreses i entitats per recollir les opinions d’un ampli sector”, ha explicat. Sobre la base del document de diagnosi s’ha iniciat la fase prospectiva, en la qual s’han definit els objectius del pla des del punt de vista tècnic i polític. “Finalment, s’ha implementat a fase de disseny de projectes, per concretar l’aplicació dels objectius d’acord amb la capacitat d’acció del territori i al costat dels actors que han d’implementar el pla”, ha aclarit Moreno. Es tracta d’accions per implementar a curt, mitjà i llarg termini, amb l’objectiu de generar una economia més forta, diversificada i de transició cap a nous models, construir una comarca on viure i treballar, i assolir un nivell de governança més participatiu i solidari.

Taules de debat

L’acte també ha tancat amb la celebració de dues taules rodones. En la primera s’ha abordat la Diversificació econòmica i desenvolupament rural, i hi ha participat Noemí Poquet, enòloga i propietària de Molí de Rué de Vinebre; Mònica Sabaté, tècnica de desenvolupament turístic del Consell Comarcal i Núria Descarrega, tècnica de suport al sector agroalimentari del Consell Comarcal.

La segona taula rodona ha analitzat els Nous models, noves estratègies i governança, i ha englobat temes com la transformació digital, innovació i l’Àrea 5G, conservació, sostenibilitat, gestió i dinamització dels espais naturals i agroforestals, els reptes de la Transició energètica i la millora de la resiliència climàtica i la biodiversitat, objectius en l’àmbit de la governança i la nova ruralitat. Hi ha participat Josep Miquel Vila, coordinador de l’àrea d’informàtica del Consell Comarcal, Pere Josep Jiménez de l’Associació ambiental l’Aube; Josep Francesc Moragrega, membre de l’equip tècnic redactor del Pla de Reactivació Socioeconòmica i Josep Maria Piñol, tècnic de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement, Fundació URV.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -