EbreNotícies

La Ribera d’Ebre organitza un cicle per conèixer la població de l’Ebre en l’època medieval i moderna

L’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre i el CERE, juntament amb el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Móra d’Ebre, organitzen el Cicle de conferències Cristians, musulmans i moriscos. Població i societat a l’Ebre en època medieval i moderna (Homenatge a l’historiador Pascual Ortega Pérez) durant el mes de novembre.

El cicle de conferències té l’objectiu de donar a conèixer com era la població, la societat i, a nivell més global, el territori, que actualment coincideix, parcialment, amb la comarca de la Ribera d’Ebre. Per tant, en aquestes xerrades es posa el focus en un dels períodes més apassionants de la història ebrenca, l’època medieval i moderna, uns segles que sovint s’han analitzat exclusivament a partir dels grans conflictes soferts al territori, o dels mites al voltant de la convivència modèlica entre les cultures que s’hi van assentar, però que poques vegades ha estat explicat a partir d’altres enfocaments.

En aquest conjunt de xerrades, a partir d’una ponència introductòria que ens parlarà dels canvis que es produeixen al nord de les Terres de l’Ebre als segles XII i XIII, diversos especialistes aprofundiran en altres aspectes rellevants, com per exemple en els inventaris templers de la Ribera d’Ebre catalana, utilitzats com un instrument de fiscalització institucional; en els costums de Miravet de 1319, dels quals precisament durant aquest any 2019 celebrem el 700 aniversari de la seva promulgació, o en com va evolucionar la renda senyorial i la producció agrícola a l’antiga Batllia de Miravet al segle XVII, fet que ens permetrà conèixer com es va produir la transició entre un model medieval i modern.

A més, aquest cicle vol servir també d’homenatge a l’historiador Pascual Ortega Pérez, qui malauradament va morir prematurament. Ortega va estar molt vinculat a la Ribera i, en especial a la població de Miravet, i la seva basta obra historiogràfica és d’una solvència i rigor extraordinària, circumstància que volem posar de relleu tot dedicant-li de manera monogràfica la darrera de les conferències del cicle.

Aquest programa serà publicat l’any 2020 en forma de dossier temàtic a la Miscel·lània del CERE sota el títol Cristians, musulmans i moriscos. Població i societat a l’Ebre en època medieval i moderna (Homenatge a l’historiador Pascual Ortega Pérez), per contribuir a actualitzar el coneixement que tenim sobre un dels períodes més interessants de la història del territori.

Redacció – J. V.

Tags
Mostra més

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Close