14.3 C
Amposta

La Ribera d’Ebre i la Terra Alta acullen la XI Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’onzena edició de la Trobada de Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional als territoris de parla catalana es durà a terme aquest cap de setmana a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, els dies 5, 6 i 7 de novembre. Aquesta està organitzada per l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).

Ja hi ha més d’un centenar d’inscrits i 28 comunicacions, a banda de les ponències i taules rodones. La regidora de cultura de Móra la Nova, Maria Font, s’ha mostrat satisfeta de la rebuda de l’activitat i la directora de l’IRMU, M. Carme Jiménez, ha expressat la voluntat que “l’activitat esdevingui un punt de represa de l’activitat presencial”.

La Trobada tindrà com a escenari principal el Casal Municipal de Móra la Nova on es desenvoluparan les jornades acadèmiques estructurades en tres àmbits: Patrimoni, catalogació, paisatge, conservació i llengua, Educació formal i no formal i Arquitectura tradicional, bones pràctiques d’intervenció.

Però també hi ha programades tres sortides de camp. A Riba-roja d’Ebre, en el marc de la 4a Festa de l’Oli de Ginebre, on es podrà visitar el forn d’oli de ginebre Mariano Balances, en el qual la Universitat de Barcelona (UB) hi ha realitzat la segona intervenció arqueològica. La Torre de l’Espanyol on es poden veure les construccions d’anjubs i a la Fatarella, seu de la Fundació el Solà, que treballa per la divulgació del patrimoni.

M. Carme Jiménez, directora de l’IRMU, ha destacat que la Trobada representa una bona oportunitat per donar a conèixer la riquesa patrimonial que es troba a la Ribera d’Ebre i a la Terra Alta, al mateix temps que suposa un reconeixement a la tasca de la recerca local i comarcal que realitzen els centres d’estudis.

La jornada ha esdevingut una eina fonamental per a la difusió, l’estudi, el coneixement i la conservació de la pedra seca, patrimoni immaterial de la UNESCO. En aquest sentit, Josep Miquel Martí Rom, president de l’APSAT, ha remarcat el seu esperit, “les trobades, de caràcter bianual, busquen aplegar a totes les persones que treballen difonent i estudiant la pedra seca perquè exposin les seves experiències i els seus projectes.”

Durant els tres dies, Móra la Nova també acollirà activitats lúdiques per apropar la tècnica constructiva a la població. D’una banda, el divendres a la nit, a les deu de la nit, s’hi podrà veure l’11a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic. L’endemà, dissabte, a la mateixa hora, concert de Guillem Anguera+TXEK (txalaparta de pedra). I, per últim, diumenge al migdia, a la Llibreria el Núvol contacontes amb el llibre el Xirolet o el beneit a càrrec de la Fundació el Solà. Les diverses activitats programades podran seguir-se en modalitat híbrida, presencial i en línia a través del canal de YouTube i Twitter de l’IRMU.

Consulta el programa i la web.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -