14.3 C
Amposta

La Ribera d’Ebre acull professionals d’arreu l’estat per recuperar i protegir els ecosistemes fluvials

Aquesta iniciativa busca adaptar aquests entorns al canvi climàtic mitjançant solucions basades en la natura, fomentant la gestió compartida i millorant els serveis ecosistèmics

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

El projecte “Fluviatilis. Custòdia per a la resiliència”, liderat pel Grup de Natura Freixe amb el suport de la Fundación Biodiversidad, avança en la protecció dels ecosistemes fluvials amb accions innovadores. Aquesta iniciativa busca adaptar aquests entorns al canvi climàtic mitjançant solucions basades en la natura, fomentant la gestió compartida i millorant els serveis ecosistèmics.

Una de les accions destacades ha estat un curs de formació especialitzat en restauració fluvial dirigit a una vintena de professionals del sector ambiental, celebrat a la Ribera d’Ebre. A aquest han assistit una vintena de professionals d’arreu d’Espanya que es dediquen a la conservació mediambiental d’empreses consultores, institucions públiques i organitzacions sense ànim de lucre. L’activitat, organitzada amb la col·laboració de l’IDECE i l’Ajuntament de Flix, s’ha centrat a proporcionar eines teòriques i pràctiques per recuperar la salut i funcionalitat dels rius.

Durant el curs, les expertes del CIREF (Centro Ibérico de Restauración Fluvial) van impartir sessions teòriques sobre l’estructura i funcionament dels rius, les pressions que pateixen i les estratègies per revertir-ne la degradació. A més, els assistents van participar en una pràctica de camp liderada per l’empresa NATURALEA, on van aplicar tècniques de bioenginyeria paisatgística per estabilitzar el sòl i protegir-lo de l’erosió amb materials naturals com malla de coco, feixines vives i troncs.

Aquest tipus d’iniciatives responen a una tendència creixent a utilitzar infraestructures verdes, que combinen eficiència amb sostenibilitat. En contrast amb les solucions tradicionals de ciment i formigó, aquestes mesures promouen la resiliència dels ecosistemes davant el canvi climàtic, a més de restaurar les seves funcions naturals.

Aquest projecte forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea a través de NextGenerationEU, i exemplifica el compromís amb un futur sostenible per a les comunitats fluvials.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -