14.3 C
Amposta

La revista Solstici enceta el seu tercer any al casal tortosí

Els redactors Brian Cutts i Fèlix Edo Tena, juntament amb l’editor de la revista Quim Melchor, van ser els encarregats de presentar el nou volum, d'una coberta il·lustrada per Esther Carbonell

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Solstici inaugura el seu tercer any de presència a les llibreries de Catalunya amb la presentació del cinquè volum de la revista cultural a l’històric Casal Tortosí. Aquest dissabte 22 de juny al migdia, una vintena de persones van assistir a la primera presentació a les Terres de l’Ebre d’aquest nou volum, on s’inclouen deu articles inèdits sobre temàtiques com la literatura, el cinema, la música, el teatre, la llengua i les arts plàstiques

Els redactors Brian Cutts i Fèlix Edo Tena, juntament amb l’editor de la revista Quim Melchor Lleixà, van ser els encarregats de presentar el nou volum, d’una coberta estival, il·lustrada per Esther Carbonell, i ideal per acompanyar les estones de tranquil·litat de les vacances. 

Portada del cinqué volum de la revista Solstici.

Honorant la promesa d’una presentació amb esperit de vermut musical, els dos redactors, Cutts i Edo, van posar en diàleg els seus articles sobre els grups anglesos Pulp i Radiohead, respectivament. Segons Cutts, professor d’anglès resident a Tortosa des de fa més de vint anys, “Pulp és un grup que des de la seua fundació va defensar que les persones inadaptades, que no encaixen a la norma general, han de protagonitzar també els seus himnes, i així neixen temes clàssics com Mis-Shapes o Common People”.

Edo, també professor, i resident a Roquetes, va destacar de Radiohead el seu paper transgressos i antisistema dins de la indústria musical, assenyalant que “el canvi de segle i l’entrada en l’era digital van obrir un món de possibilitats per al futur de la música. Havia de ser l’època de la llibertat, especialment creativa, i el grup va anar explorant noves vies de distribució sense intermediaris, com el fet de publicar Kid Amnesia, el 2008, gratuïtament. Es van topar amb el rebuig total per part de les cases discogràfiques, que amb el temps es van veure forçades a abraçar els models de música al núvol com Spotify o iTunes per tal de poder continuar controlant la indústria musical”.

Més tard, Melchor, l’editor de la revista Solstici, va aprofitar per presentar i comentar breument la resta dels deu articles que formen el cinquè volum de la revista. Com, per exemple, l’article que tanca la publicació, “«Preneu seient, companys, parlarem de bellesa»: una retrospectiva de les caràtules dels àlbums de Manel”, escrit per Mireia Arguijo Badia, en què l’autora relaciona les cobertes dels discs del grup barceloní amb diferents moviments de les avantguardes del segle passat. Segons Melchor, “aquest article suposa una primera entrada de Solstici al camp de les arts plàstiques, i tal com quan tractem qüestions musicals ens servim de codis escanejables que ens porten a llistes de reproducció, aquí també oferim una solució que ens permet aprofitar la tecnologia digital per a accedir a les obres d’art que es van mencionant a l’article”. 

El camí de consolidació de Solstici

Solstici és una revista divulgativa de lletres i arts en català fundada el 2022 en què deu autors i autores d’arreu del territori tracten qüestions de literatura, cinema, música, teatre, llengua, i arts plàstiques en articles inèdits cuinats a foc lent, acompanyats d’il·lustracions també originals. Des del primer volum sempre s’ha apostat per un to alhora accessible per a qui desconeix la matèria tractada com interessant per a qui ja la té present. 

Es publica semestralment i es planteja com una proposta física i artesanal, per a desconnectar de la sobreestimulació, especialment digital, del nostre dia a dia. A més, enguany la revista ha volgut apostar pel circuit editorial en català amb la incorporació de Solstici a l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), i a la distribuïdora lleidatana Nus de Llibres. 

La revista s’edita des de les Terres de l’Ebre, Tortosa, i es gestiona independentment per gent jove d’entre vint-i-pocs i els trenta-pocs anys. Amb les publicacions periòdiques pretenen donar un espai de conversa cultural als redactors i redactores emergents dels diferents espais territorials on es parla català. D’aquesta manera també es vol visibilitzar i naturalitzar la convivència entre variants occidentals i orientals de l’idioma a la revista.

Les següents presentacions de la publicació es faran aquest dimecres 26 de juny a les 19 h a la Biblioteca Pública Municipal de Gandesa, amb la presència de la periodista Irene Montagut, i el dijous 4 de juliol, també a les 19 h, a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre, amb la correctora i fins fa poc directora de la fira Litterarum Gemma Sastre. Abans de l’aturada per vacances, es farà una lectura pública de l’article “La biblioteca de Gerard Vergés: mites, mestres i obra” al festival Un-i-vers, a Benifallet, el matí del diumenge 7 de juliol.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -