14.3 C
Amposta

La regla del 30

Els llamps en sec el canvi d'ús de la terra, el canvi climàtic antropogènic, la deficient gestió de boscos i terrenys fan que els incendis trobin les condicions adequades per produir-se i ser molt destructius

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els incendis forestals son focs que estan fora de control en una àrea natural, bosc o prada i sovint comencen inadvertits, es propaguen molt de pressa fent malbé tots els recursos naturals que troben al seu pas, també habitatges sent una gran amenaça per tots els ciutadans. Els incendis requereixen la regla del 30 per produir-se, temperatura de 30 graus, l’aire bufant a 30 km per hora i la humitat del 30%, i amb la pressió del canvi climàtic ho fa més fàcil, per les temperatures altes provoquen una gran sequera de les herbes, camps, vegetals i arbres que en aquesta situació es troben al punt dels efectes d’un llamp en sec, un vidre escalfat pel sol o per les activitats humanes ser on s’origina la ignició, amb combustible i l’oxigen per un gran incendi. En els anys 60-70 hi havia incendis de categoria 1 i 2 que amb el temps han anat pujant de categoria i avui son de 5a i 6a generació, els de 5a generació son els que tenen diferents focus al mateix temps m’entres que els de 6a generació alliberen molta quantitat d’energia i son capaços de desenvolupar el seu propi comportament.

En les últimes dècades els incendis s’han convertit en un problema econòmic i social derivat de la seva virulència, amenaçant el patrimoni forestal, els habitatges, la biodiversitat, les vides de les persones fet que es produeix per la pèrdua de gestió de les zones forestals (no es fa manteniment) activitats agroforestals o les zones urbanitzades disperses. Els Incendis que afecten aquestes zones son els que més preocupen als professionals (Bombers) per la seva dificultat i perillositat.

Des de principi d’any, s’han cremat més de 69 mil hectàrees, aquesta xifra segons el Ministeri per la Transició Ecològica, xifra que suposa el 134% més que en el mateix període del 2021 assegurant que aquest inici pel qual respecte als incendis és el pitjor de moltes dècades i tenim més incendis molt més perillosos i destructius. Tant que el seu comportament i la seva severitat desconcerta a tots els serveis d’emergència deixant al seu pas mils i mils d’hectàrees calcinades amb alguna vida humana.

Al nostre territori s’han produït incendis a Roquetes, Tortosa, Corbera d’Ebre, tot i que el Baix Ebre i la Terra Alta no estan inclosos en la llista de municipis de la Generalitat que estan el nivell 3 del Pla Alfa per risc extrem d’incendis forestals, en canvi, sí que és a la llista la Ribera d’Ebre: Flix, la Torre de l’Espanyol, Riba-roja, Vinebre i la Palma d’Ebre, deguts a la manca de pluja, onades de calor amb l’ajut del canvi climàtic, cada cop hi ha més massa forestal, provoca’n que els incendis siguin més virulents amb molta càrrega de foc i gran velocitat que demana dels Bombers una gran preparació. Segons l’administració 9 de cada 10 incendis son provocats per l’home especialment on el sector primari és un dels motors de la societat. És molt important per mitigar els incendis els treballs de prevenció un pilar fonamental per millorar la seguretat de les persones, la vulnerabilitat dels habitatges i els espais naturals, al mateix temps es prepara un escenari més resilient enfront dels incendis.

Segons l’ONU, els grans incendis cada cop seran més freqüents, amb molta intensitat i molt perjudicials per als ecosistemes i van en augment, un desafiament que segons la PNUMA (Programa Nacions Unides pel Medi Ambient) en aquests moments cap país està preparat per fer-hi front, la previsió és que la crisi climàtica farà incrementar els incendis el 14% fins al 2030, el 30% fins al 2050 i el 50% a finals d’aquest segle. Els llamps en sec les distraccions humanes son la causa dels incendis descontrolats pel canvi climàtic Antropogènic, pels canvis d’ús de la terra, la deficient gestió de boscos i terrenys que fan que els incendis trobin les condicions adequades per produir-se i ser molt destructius. Aquesta entitat ha col·locat els incendis a la mateixa categoria que els grans terratrèmols i les inundacions.

La gran demanda de bombers pels múltiples incendis al nostre país ha fet visible que tenim més focs que bombers per apagar-los tota una revelació que no s’ha pogut amagar per part de la Conselleria d’Elena. Amb els diners que les administracions arriben a gastar i no estem preparats pels incendis ni en l’àmbit teòric, perquè els focs han canviat i molt, ni en l’àmbit pràctic per un país que alguns consideren de primera, penso que necessiten una gran reflexió de tots els polítics per saber prioritzar les necessitats. Pensem-hi.

Joan Cunill, tècnic superior mediambiental 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -