14.3 C
Amposta

La Ràpita estrena un documental que parla sobre la gestió dels canvis al Delta de l’Ebre

El film s'estrenarà aquest setembre a la Ràpita i també es podrà veure a l'octubre a Barcelona

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), juntament amb la plataforma de divulgació La Ciència al teu Món, han donat vida al documental “Relats del canvi global. Capítol 1: El Delta de l’Ebre”, que analitza els canvis que ha experimentat el Delta de l’Ebre durant les darreres dècades.

El film, que es presentarà el 24 de setembre a l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita en el marc de les “Jornades Culturals” organitzades per l’ajuntament, posa el focus en com estan gestionant aquests canvis els habitants del delta, que els han viscut i els expliquen aquí en primera persona donant peu a una reflexió profunda sobre la situació actual i futura d’aquest punt de la costa catalana. El documental també es projectarà el 14 d’octubre a l’Institut de Ciències del Mar, al passeig Marítim de la Barceloneta, 37, a les 12.15 hores.

“Es tracta d’un documental sobre el canvi global enfocat des de la seva gestió diària per part dels qui més el perceben, la qual cosa dona peu a un debat profund sobre les nostres actituds al voltant d’aquest tema”, exposa l’investigador de l’ICM-CSIC i director científic del documental, Jordi Camp.

El Delta de l’Ebre, un cas especial

El film, finançat per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología  (FECYT), presenta el Delta de l’Ebre com un ecosistema dinàmic del qual formen part diferents col·lectius que interactuen entre ells i presenten conflictes i interessos individuals que permeten entendre el passat i el present de l’enclavament, així com les seves possibilitats de futur.

El Delta de l’Ebre, igual que la resta de deltes, es considera un laboratori òptim per a l’estudi del canvi global, ja que aquí els canvis es produeixen de manera accelerada. En concret, s’estima que l’evolució del canvi climàtic és un ordre de magnitud més ràpida al delta de l’Ebre que en altres punts de la costa, cosa que exigeix​​actuar de manera constant i sempre tenint en compte les evidències científiques.

“Un ecosistema dinàmic com és el delta de l’Ebre ens permet fer l’analogia de representar els diferents col·lectius i interessos a través dels seus personatges com a part d’aquest ecosistema. El format docu-reality que hem escollit ofereix a l’espectador una experiència participativa i fomenta el debat sobre la presa de decisions a partir de l’evidència científica”, apunta Roberto Torres, director del documental i La Ciència al Teu Món.

A través de les històries que expliquen els protagonistes del documental, l’espectador pot connectar amb l’evolució del territori i de la societat deltaica durant l’últim mig segle, així com amb la seva lluita, que va començar molt abans que es parlés de canvi climàtic.

Els testimonis narren les seves experiències de manera senzilla i directa, de manera que puguin servir d’inspiració per fer front al canvi global. A més, aquestes es complementen amb les aportacions d’experts de l’ICM-CSIC i de la UPC, cosa que permet obtenir una visió global de la problemàtica a què s’enfronten punts especialment afectats pels canvis, com és el cas dels deltes.

“En aquest documental, el delta parla a través de la seva gent des de la perspectiva de la convivència amb els canvis i com gestionar-los de cara al futur. Hem comptat amb la col·laboració de persones meravelloses que ens han obert la seva relació personal amb aquest indret tan emblemàtic”, conclou la investigadora de l’ICM-CSIC i directora científica del documental, Esther Garcés.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -