14.3 C
Amposta

La producció de residus durant el confinament cau un 3% al Baix Ebre i Montsià però es dispara el consum a les llars

El COPATE instal·larà caixes a les deixalleries per dipositar objectes als quals donar una segona vida

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La producció de residus durant el confinament s’ha reduït un 3% al Baix Ebre i el Montsià, en comparació amb el març i l’abril de l’any passat. Aquesta caiguda s’accentua encara més en un 15% en el període festiu de Setmana Santa. La reducció de la producció a 114 tones mensuals de residus és conseqüència del tancament del comerç i els serveis però el consum a les llars s’ha disparat. El reciclatge de paper i cartó ha incrementat un 28% per l’augment de la paqueteria i les compres en línia. També s’ha incrementat un 11% la recollida d’envasos i un 12% la del vidre. El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) incentivarà a la xarxa de deixalleries la recuperació d’objectes que poden tenir una segona vida.

El confinament s’ha fet notar també en la tendència de producció de residus i de recollida selectiva. Com exemplifiquen les dades del Baix Ebre i Montsià, que gestiona el COPATE, el nombre de residus s’ha reduït un 3% sobretot la fracció resta, un 10%, però el consum i l’activitat a les llars ha augmentat i també la producció de brossa. Ha augmentat un 11% el reciclatge d’envasos, un 12% el vidre i sobretot un 28% el paper i cartó.

El COPATE ha fet balanç també de les dades del 2019. Destaca l’increment en 2 punts de la recollida selectiva a les dos comarques, trencant així una tendència a la baixa que s’arrossegava des del 2011, quan es va assolir el punt màxim de recuperació de deixalles. L’any passat, amb 55.222 tones de residus, la taxa de reciclatge va ser del 52%, amb un augment destacat del vidre i dels dipòsits en deixalleries. Es van deixar de generar 650 tones de residus, que esquilaven a 420 tones de diòxid de carboni.

El Baix Ebre i el Montsià, amb un 51% i un 52% de recuperació de residus respectivament, es mantenen per sobre de la mitjana catalana (40%) i ocupen la vuitena posició en el rànquing de comarques que més reciclen. Mercè Mariano, tècnica COPATE i responsable de gestió de residus, ha destacat que els percentatges s’apropen als objectius marcats per la UE però ha lamentat que el 20% de la resta orgànica que es va recollir van ser residus impropis. “Fa massa anys que insistim a dir que va a cada contenidor. Si no podem superar aquest missatge, és que falla alguna cosa”, ha lamentat Mariano. “La gent acaba de pressa i es fan les coses de manera grollera. Fem una crida que la gent s’hi fixi i ho faci bé que no és tan difícil”, ha insistit.

Per municipis, encapçalen les millors dades de reciclatge, Alfara de Carles, Freginals o Paüls –municipis amb menys de 1.000 habitants-. En el cas de Paüls s’ha incrementat un 10% la recollida selectiva gràcies a la implantació a l’agost de l’any passat del sistema ‘porta a porta’. També ha registrat un important creixement de recuperació de residus a Alcanar gràcies a la instal·lació de 35 illes de contenidors a Alcanar Platja.

Nou servei per recuperar objectes
El COPATE posarà aviat un nou servei a la xarxa de deixalleries. Es tracta d’unes caixes on poder dipositar objectes que poden ser recuperats per tenir una segona vida. Tots els que es dipositin es registraran en un aplicatiu, Wastip App, que servirà d’aparador virtual perquè altres usuaris els puguin recollir. També es treballarà en coordinació amb empreses del tercer sector, Com la cooperativa Segona Volta, que repara, arregla i neteja objectes i productes de tota mena que venen després a preus molt assequibles.

“Els operaris tenen un programa de registre perquè volem saber quants objectes s’evitaran de ser residus i es farà el registre per col·laborar amb la cooperativa. Estem en procés que sigui una llista pública, en col·laboració amb els serveis socials, perquè les persones amb dificultats econòmiques puguin accedir als objectes que no necessitin classificació o neteja i es puguin utilitzar directament”, ha explicat la tècnica del COPATE.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -