14.3 C
Amposta

La Marató de Sang de Tortosa s’ha proposat aconseguir 500 donants en un sol dia

El divendres 12 d'abril, des de les 10 h del matí fins a les 21 h del vespre, l'Espai Joan Moreira serà el lloc habilitat per a donar sang i plasma

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El divendres 12 d’abril, tindrà lloc la Marató de Donants de Sang de Tortosa, i enguany s’han proposat acollir a més de 500 persones. Des de les 10 h del matí fins a les 21 h del vespre, l’Espai Joan Moreira serà el lloc habilitat per a donar sang i plasma. Els interessats han d’apuntar-se a través d’aquest enllaç.

La posada en marxa de la Marató de Donants de Sang de Tortosa té com a objectiu estimular les donacions després dels festius de Setmana Santa. Sota el lema “Lo goig és donar-ne. Fer-ho entre tots és molt nostre”, la Marató d’aquest any posa l’èmfasi en la donació com un acte d’altruisme col·lectiu que uneix donants i receptors en un mateix objectiu. Per això, fan una crida a la participar acompanyat de la família, els amics, els companys de feina, els equips esportius i o els veïns i veïnes.

Una iniciativa destacada d’aquest any és la construcció d’un monument: el primer Pilar Casteller Digital a Catalunya. Aquest monument de realitat augmentada, inaugurat al gener, mostra les donacions recollides des de gener fins al 14 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Sang.

El Pilar Casteller Digital és un pilar casteller virtual dinàmic que va adquirint color vermell a mesura que les donacions augmenten. Amb gairebé 44.000 persones que ja han donat sang aquest any, el projecte està en camí de l’objectiu previst de 130.000 donacions. Aquest monument pretén ser el símbol de l’esforç col·lectiu que implica la donació de sang, i la cohesió i connexió que aquest gest suposa entre donants i receptors.

Dades d’interès

Aquest 2024 més de 70.000 persones ingressades als centres hospitalaris de Catalunya necessitaran alguna transfusió de sang, plasma o plaquetes provinents de la donació de sang. El fet és que aquest any caldran més de 260.000 donacions per a cobrir aquestes necessitats dels pacients.

Del total de transfusions que es fan diàriament a Catalunya, el grup que requereix més transfusions de sang actualment és el de les neoplàsies, un 34%, seguit de les de l‘aparell digestiu, un 15,5% i, en tercer lloc, hi ha el de les malalties cardiovasculars, que suposen un 12’3% del total. Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més transfusions de sang en el futur.

De fet, l’edat mitjana dels pacients que reben sang ha augmentat en la darrera dècada i se situa ja pels volts dels 73 anys. Aquest grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%). L’altre grup d’edat més important i el que més ha crescut és el dels pacients de 80 anys en endavant, que representa el 32% dels transfosos.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -