14.3 C
Amposta

La Llei d’Espais Agraris garantirà el futur de la producció agrícola i l’equilibri territorial

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres passat la Llei d’Espais Agraris (LEA), que assegurarà la capacitat productiva del camp i afavorirà el relleu generacional i l’equilibri territorial.

Durant la seva intervenció en el debat de la Llei, la diputada ebrenca i ponent de la mateixa, Irene Fornós, ha volgut remarcar “el molt treball que hi ha darrere, no només del departament d’Agricultura, sinó també de tot el sector representat per la Taula Agrària”. A més, Fornós ha destacat que la nova legislació està feta des de la “transversalitat, del propi territori i de la gobernança republicana en horitzontal”.

La diputada també ha emfatitzat: “Serà el propi territori qui se l’haurà de fer seva, adaptant-la a  les necessitats des de baix cap amunt i estem convençuts que serà ben rebuda per tots aquells que encara no la coneixen a fons”.  

La LEA defineix què són els espais agraris i els que són d’alt valor per tal de preservar-los i alhora posa en marxa un mecanisme per mobilitzar les terres, especialment les 45.000 hectàrees de conreus que estan en desús. Es vol, així, tenir tanta superfície agrícola productiva com es pugui per avançar en la sobirania alimentària i facilitar que nous perfils puguin accedir al sector facilitant així el relleu generacional.

Aquesta nova legislació preveu la creació de tres eines bàsiques: el Pla Territorial Agrari de Catalunya, l’Anàlisi d’afectacions a l’espai agrari i el Registre de finques agràries en desús. El Pla Territorial Agrari de Catalunya permetrà planificar els recursos disponibles, les necessitats i els dèficits de cada territori. Seran impulsats, elaborats i redactats per la ciutadania, societat civil i organitzacions agràries.

Pel que fa a l’Anàlisi d’afectacions a l’espai agrari, aquesta eina preveurà mesures correctores i compensatòries per minimitzar l’impacte sobre l’activitat agrària. es posaran condicions en aquesta línia a l’hora d’executar infraestructures. I, per últim, el Registre de finques agràries en desús està pensat per protegir la producció agrària i afavorir l’accessibilitat als nous professionals. Establirà la renda de lloguer anual de les terres i les condicions per accedir i adjudicar les finques.

Redacció – V. Ll. S-

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -