La infermera de documentació i govern de dades de l’Hospital Santa Creu, Maria Amparo Gil, ha estat guardonada amb el premi a la millor comunicació oral del XVIII Congrés Nacional de Documentació Mèdica, organitzat per la Societat Espanyola de Documentació Mèdica (SEDOM) en el Centre d’Investigació Príncep Felip (CIPF) a València.
La comunicació premiada, titulada “Anàlisi i Proposta de Millora de Nous Sistemes de Classificació d’Usuaris en Atenció Intermèdia”, presenta una anàlisi rigorosa amb propostes innovadores per a la millora de la classificació d’usuaris i usuàries en l’Atenció Intermèdia (AI). Aquesta recerca destaca per les seues aportacions pràctiques i pel seu potencial per optimitzar els processos assistencials, amb el foment d’una gestió més eficient i personalitzada de l’atenció sanitària.
Segons informa l’Hospital Santa Creu, l’atenció intermèdia presenta una interdependència entre l’atenció primària i els hospitals d’aguts. Des de la comunitat pot evitar l’ingrés a hospital d’aguts, i, des dels hospitals d’aguts pot ser facilitador de l’alta per a pacients amb necessitats de suport per a la seva recuperació. D’aquesta manera es defineix com una sèrie de serveis integrats que tenen com a objectius: promoure una ràpida recuperació després d’un procés agut, prevenir un ingrés innecessari a l’hospital d’aguts o un ingrés prematur en un recurs d’atenció de llarga durada, donar suport a l’alta precoç d’un hospital d’aguts, maximitzar la vida independent, mitjançant intervencions durant un període limitat de temps.
L’Anàlisi de Maria Amparo Gil
La comunicació va sortir en el marc del treball de recerca que la investigadora va realitzar durant els seus estudis de Màster en documentació mèdica a la UAB. En base a la necessitat que es va detectar d’analitzar nous sistemes de classificació en persones ateses en atenció intermèdia. Sistemes de classificació que influeixen en els resultats hospitalaris. “És important conèixer com afecta la complexitat de les persones que atenem tenint en compte aspectes com la part funcional, la part cognitiva i la presència dels anomenats síndromes geriàtrics: la incontinència, el risc de delírium, el risc de caigudes, la immobilitat i la presència d’úlceres per pressió” explica Gil; No només pel diagnòstic dels pacients sinó també per poder optimitzar els recursos dels quals es disposa en funció de la complexitat d’aquestes persones ateses. “En atenció intermèdia els costos hospitalaris són principalment costos relacionats amb recursos humans i, per tant, és important conèixer com poden influir aquests factors en els resultats hospitalaris“ ha afegit.
Fins ara, els estudis, com explica la investigadora, s’han centrat en la gestió hospitalària aguda, un fet que ha impulsat el seu projecte i que ara, amb aquest premi, reconeix tota la feina feta. En el seu dia a dia, la infermera del Santa Creu s’encarrega de l’enviament de la codificació diagnòstica al Servei Català de la Salut, en aquest sentit, Gil explica que havia detectat una necessitat d’analitzar aquests nous sistemes de classificació. “Al final quan estàs treballant en un vessant concret també veus quines mancances té“.
En el mateix congrés, la infermera de documentació i govern de dades de la Clínica Terres de l’Ebre, Maria Cinta Bel, va destacar també amb la seua ponència “Evaluació de la qualitat de la informació sanitària en la historia clínica”. Aquest treball aporta una revisió crítica de la qualitat de la informació clínica, amb la contribució a la millora de les dades en l’àmbit sanitari.
D’aquesta manera, la directora gerent de l’Hospital Santa Creu i la Clínica Terres de l’Ebre, Matilde Villarroya, ha posat en valor la tasca i la dedicació de les professionals de documentació clínica. “Aquestes comunicacions posen en relleu el nostre compromís amb la recerca i la innovació en la gestió de dades per tal millorar la qualitat de l’atenció assistencial” ha assegurat Villarroya, “aquest guardó és un reconeixement valuós al treball i a la dedicació de les responsables d’aquesta àrea”.
Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha celebrat aquest reconeixement als estudis i les investigacions de l’Hospital Santa Creu. “Aquest premi posa sobre la taula la tasca ingent que duen a terme diàriament els i les professionals d’aquest centre de salut pública i es fa palès que és un dels centres referents del territori”, ha conclòs Jordan.
El Congrés Nacional de SEDOM, celebrat cada dos anys, és una trobada essencial per als professionals en documentació sanitària i els serveis d’admissions on s’aborden els avenços en gestió d’informació i es premien els treballs més destacats del sector.
Redacció M.F