14.3 C
Amposta

La incògnita de per què aquest temporal s’ha dit “Gloria”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Fa uns anys que Europa té un sistema propi de noms que serveix per identificar les borrasques potencialment perilloses. Aquesta és una tradició que a Amèrica ja s’utilitza per anomenar huracans i depressions tropicals. A Espanya el sistema es va posar en funcionament a finals del 2017 per posar ordre a una nomenclatura. Cada temporada s’elabora una llista de noms per ordre alfabètic, intercalant sempre un nom d’home amb un de dona. El criteri per escollir-los no és del tot clar: es posen aleatòriament noms espanyols, francesos i portuguesos. Fins ara no n’hi hagut cap de gallec, basc o català. En el moment que una borrasca obliga a activar el primer avís per risc important de vent, el servei meteorològic de l’estat afectat per la borrasca en primer moment la bateja.

A tot Europa no hi ha una única llista de noms al continent sinó que actualment hi ha dos grups de països que s’han unit per fer una llista única. Espanya, juntament amb França, Portugal i, des d’aquest any, també Bèlgica segueixen la mateixa llista, però el Regne Unit, Irlanda i Holanda en fan servir una de diferent. Com que la mateixa borrasca no pot rebre dos noms diferents, el país on arribin les primeres previsions d’afectacions importants li posa el nom que toqui de la llista i la resta de serveis meteorològics l’adopten a partir d’aquell moment.

Cada país té criteris diferents, però en el cas de l’Agència Espanyola de Meteorologia es posa nom a una borrasca quan es preveu que pugui provocar ratxes de vent de més de 90, 100 o 110 km/h, segons la zona de l’Estat. De les set borrasques que hi ha hagut aquest any al sud d’Europa, cinc les ha batejat l’AEMET, una el servei meteorològic de Portugal i l’altra Météo France. La tardor ha estat moguda a la Península. El sistema britànic només ha posat nom a una sola borrasca fins ara, cosa que posa de manifest que el Regne Unit i Irlanda li exigeixen més a una borrasca per arribar a batejar-la.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -