14.3 C
Amposta

La donació d’òrgans arriba a xifres rècord a Catalunya

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

S’han aconseguit 167 donants cadàver vàlids i 40 de donant viu els cinc primers mesos de 2019, gràcies a la solidaritat dels donants i dels seus familiars.

Més de 500 persones s’han pogut trasplantar en el que portem d’any a Catalunya, un 12,0% més que l’any anterior.

 

Des de l’1 de gener fins el 31 de maig de 2019, a Catalunya hi ha hagut 167 donacions cadàver vàlids, que representen un 16% més que el mateix període de l’any 2018. Segons el tipus de donant, els de mort encefàlica (cerebral) disminueixen un 1,1% (1 donant menys), mentre que els donants de mort en asistòlia (aturada cardíaca) augmenten de forma considerable (43,6%, 24 donants més), principalment a causa de l’augment dels donants de mort en asistòlia controlada (malalts terminals ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca).
La donació de viu, d’altra banda, tot i que segueix una tendència a la baixa, se situa en 40 donants en aquests cinc mesos (11,1% menys que el 2018; 5 donants menys), com a conseqüència de la major disponibilitat d’òrgans de donants cadàver.
Aquestes xifres rècord de donacions a Catalunya són dades que ha fet públiques l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), amb motiu del Dia Mundial de Donant d’Òrgans i de Teixits, que se celebra el 5 de juny per agrair la generositat dels donants i dels seus familiars.
“Tenim uns equips de professionals, uns hospitals i un model de trasplantament excel·lents, però sense la confiança de la societat en el sistema i, sobre tot, la generositat, la solidaritat i la valentia dels donants i dels seus familiars, el trasplantament no seria possible”, afirma Jaume Tort, director de l’OCATT. Actualment, el consentiment a la donació es situa en el 82%, és a dir, 8 de cada 10 famílies donen el consentiment a la donació dels òrgans i teixits del seu familiar difunt, a través de l’entrevista familiar; un percentatge similar al de l’any passat.
Més donants significa més trasplantaments
Durant els primers cinc mesos de l’any 2019, els hospitals catalans porten fetes 524 intervencions de trasplantament, un 12,0% més que l’any passat, segons dades de l’OCATT. Per tipus d’òrgan, tots augmenten menys els cardíacs i els pulmonars, màxims històrics d’activitat al 2018, que disminueixen lleugerament (veure taula).
Trasplantaments
Gener-maig 2019
Gener-maig 2018
Diferència
Renal
353
315
+12,1%
Hepàtic
93
72
+29,2%
Cardíac
24
29
-17,2%
Pulmonar
45
48
-6,3%
Pancreàtic
9
4
+125,0%
Total
524
468
+12,0%
Tot i la intensa activitat de trasplantament a 31 de maig de 2019, 1.203 persones continuaven esperant un òrgan.
El 2018, un any de rècord a Catalunya
L’any passat, gràcies a 328 donants cadàver vàlids, 130 donants vius i a l’intercanvi d’òrgans amb altres organitzacions, 1.151 persones van poder ser trasplantades (un 4% més). Per tipus, és van realitzar 773 trasplantaments renals, 182 hepàtics, 71 cardíacs, 104 pulmonars i 21 pancreàtics.
Els 1.151 trasplantaments d’òrgans (taxa: 151,2 trasplantaments per milió de població) van representar nou rècord històric d’activitat. També es van situar en màxims històrics els 53 trasplantaments realitzats en centres pediàtrics, els 104 trasplantaments pulmonars i els 71 trasplantaments cardíacs.
Pel que fa als teixits, hi va haver 1.501 donants, dels quals 1.483 van ser de còrnia, 184 de vàlvules cardíaques, 118 de vasos sanguinis, 368 donants de teixit musculesquelètic i 152 de pell.
Donació, una decisió fonamentada en els valors
Aquest és el títol de l’acte de celebració del Dia del Donant de 2019, que té lloc avui al Palau Robert de Barcelona (12-13.30 h). Es tracta d’un debat obert sobre la importància dels valors en la decisió de donar i com a nexe d’unió entre les diferents cultures. Al debat hi participen la sociòloga Lena de Botton; la infermera de cures pal·liatives pediàtriques Carla Cusó; Francesc Torralba, filòsof, teòleg i pedagog; Katia Verger, psicòloga i donant viva; i la coordinadora de trasplantaments de l’Hospital del Mar, Ana Zapatero.
Aquest debat es planteja amb l’objectiu d’apel·lar als valors més humans de la societat, per generar una reflexió personal que ajudi a la població a empatitzar amb totes les persones que tenen com a única esperança de vida una decisió valenta, generosa i solidària d’una persona desconeguda. En aquest sentit, es parlarà de normalitzar la donació com un fet més en tot procés de final de vida.
Gaudeix de la vida i desprès dóna-la!
Per la seva banda, les associacions de pacients trasplantats també han volgut celebrar el Dia del Donant i ho van fer amb la 13a edició de la Caminada ‘Gaudeix de la vida i desprès dóna-la!’, que va tenir lloc diumenge 2 de juny, en agraïment als donants d’òrgans i de teixits. 250 persones van recórrer els 1,5 km que separen dos monuments simbòlics de Barcelona: la Pedrera (Casa Milà) i la Sagrada Família, on es troba el monument del donant.
Sense donants no hi ha trasplantaments
L’OCATT i el Departament de Salut volen destacar la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies, que gràcies al seu gest altruista han fet un regal de vida i d’esperança a moltes persones que ho esperaven. Igualment, reconeixen la labor de tots els professionals sanitaris i no sanitaris vinculats al procés de donació i trasplantament que contribueixen de manera decisiva en l’assoliment d’aquests excel·lents resultats a Catalunya. I recorden que fer-se donant és tan senzill, com decidir la teva voluntat de ser donant i compartir-la amb els teus familiars i amics.
Sobre l’OCATT
L’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), entitat que depèn del Servei Català de la Salut, del Departament de Salut, és la responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l’extracció, la conservació, la distribució, el trasplantament i l’intercanvi d’òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya.
També li correspon realitzar activitats informatives i de promoció sobre la donació d’òrgans, teixits i cèl·lules, la coordinació d’intercanvi d’òrgans, el registre i seguiment dels pacients que han rebut un trasplantament, la garantia de qualitat en el procés de la donació, i l’assessorament al Departament de Salut en la presa de decisions sobre aquestes matèries.
Infografia amb l’activitat de donació a Catalunya dels primers cinc mesos de 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -