14.3 C
Amposta

La Diputació inicia les obres per permetre l’arribada de la fibra òptica a 5 pobles de les Terres de l’Ebre

Les actuacions que es duran a terme aquest 2022 beneficiaran un total de 41 municipis de la demarcació i compten amb un pressupost de 7,3 MEUR

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Diputació de Tarragona continua preparant la seva xarxa viària local per tal de facilitar que la fibra òptica arribi als municipis. Aquests dies s’ha començat a executar el projecte de construcció de canalitzacions que permetrà que 41 municipis de la demarcació estiguin a punt per a rebre la fibra òptica aquest 2022, fet que beneficiarà prop de 44.000 persones que hi viuen. Els pobles ebrencs son cinc: Caseres, Darmós (Tivissa), la Palma d’Ebre, Paüls i la Ràpita. Amb aquestes obres es compleixen els compromisos adquirits per part de la Diputació de Tarragona en el marc del conveni amb la Generalitat per al desplegament i la compartició d’infraestructures de telecomunicacions a la demarcació.

La institució referma, d’aquesta manera, la seva aposta per la transformació digital dels municipis com a eina per afavorir el repoblament i l’equilibri territorial. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, i el diputat delegat del Servei d’Assistència al Territori, Miquel Subirats, han explicat aquest matí en roda de premsa els detalls d’aquesta fase del projecte, que compta amb un pressupost de 7,32 M€, i que preveu instal·lar les canalitzacions al llarg de 175,4 km per a la futura estesa de la fibra òptica. Segons la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, “Treballem per facilitar l’arribada de la fibra òptica pública als nostres pobles. L’objectiu és garantir l’equitat a tot el territori, per tal d’augmentar-ne les oportunitats de futur”.

Tal com ha explicat el diputat Miquel Subirats, el gruix del projecte s’executarà aquest 2022. De fet, les obres ja han començat i es preveu que en un any estiguin enllestides en la seva totalitat. “Amb aquesta actuació fem un pas important per tal de contribuir a l’arribada de la fibra òptica pública als municipis petits d’arreu del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, donant prioritat a aquells que tenen dificultat per tenir-ne i minimitzant l’escletxa territorial”. A més, ha destacat que la Diputació ja inclou aquests treballs en les obres executades els darrers anys i en d’altres en execució, amb un total de 26 km de canalitzacions amb un cost d’1M€, que ha suposat l’arribada a municipis com La Riba, Nulles, Bràfim, Figuerola del Camp i Capçanes.

Els municipis als quals es construiran les canalitzacions per al pas d’instal·lacions aquest 2022 són: Caseres (Terra Alta), Darmós a Tivissa (Ribera d’Ebre), la Palma d’Ebre (Ribera d’Ebre), Paüls (Baix Ebre), La Ràpita (Montsià), l’Albiol (Baix Camp), l’Aleixar (Baix Camp), Arbolí (Baix Camp), l’Argentera (Baix Camp), Barberà de la Conca (Conca de Barberà), Bonastre (Baix Penedès), Bellmunt del Priorat (Priorat), Conesa (Conca de Barberà), Duesaigües (Baix Camp), Forès (Conca de Barberà), La Figuera (Priorat), La Febró (Baix Camp), Els Garidells (Alt Camp), Gratallops (Priorat), La Juncosa de Montmell (Baix Penedès), El Lloar (Priorat), Masllorenç (Baix Penedès), Maspujols (Baix Camp), El Masroig (Priorat), El Molar (Priorat), Montbrió del Camp (Baix Camp), Mont-ral (Alt Camp), Passanant i Belltall (Conca de Barberà), El Pla de Santa Maria (Alt Camp), Pontils (Conca de Barberà), Porrera (Priorat), Pradell de la Teixeta (Priorat) Pratdip (Baix Camp), Renau (Tarragonès), Riudecanyes (Baix Camp), Roda de Berà (Tarragonès), Savallà del Comtat (Conca de Barberà), La Secuita (Tarragonès), Solivella (Conca de Barberà), Torroja del Priorat (Priorat), Vilaplana (Baix Camp).

En els diferents trams objecte d’aquesta actuació es construirà una microrasa fora de la calçada de la carretera i s’hi instal·laran 10 microconductes, on posteriorment la Generalitat podrà iniciar els treballs corresponents a l’estesa de la fibra òptica pública. Ara mateix, ja s’està actuant a la T-343, de Duesaigües a l’Argentera, i a la T-313, de Montbrió del Camp a la N-420.

D’aquesta manera, la Diputació haurà executat el que estableix el ‘Conveni per al desplegament i la compartició d’infraestructures de telecomunicacions a la xarxa local de carreteres de titularitat de la Diputació de Tarragona i l’adquisició de compromisos de construcció d’infraestructures de telecomunicacions per al període 2021-2022′. L’acord es va signar el 21 de desembre de 2020 per la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i pel conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, a l’edifici Síntesi de la Diputació a Tarragona. Es tracta d’una acció conjunta que té com a objectiu que aquesta infraestructura arribi a tots els municipis de la demarcació de Tarragona. Es preveu una fase posterior, que implicaria la construcció de canalitzacions en 120 km més de carreteres per part de la Diputació, amb un pressupost aproximat de  4,6 M€. En total, la Diputació de Tarragona hi haurà invertit gairebé 13M€.

Carreteres innovadores i pobles vius i actius

El desplegament de la fibra òptica permetrà el desenvolupament de dues operacions dels  Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) que actualment està desenvolupament la Diputació de Tarragona juntament amb altres administracions. En el cas del PECT “Cuidem el que ens uneix. Carreteres més Segures i Sostenibles”, s’aprofita el pas de la fibra per un tram de carretera per col·locar-hi sensors i obtenir informació a temps real que es farà servir per a una gestió intel·ligent de les vies i per millorar la seguretat amb senyalització intel·ligent de les carreteres. En el cas del PECT “Pobles Vius i Actius”, l’arribada de la fibra òptica donarà impuls a projectes d’escoles rurals en municipis com el Montmell, Masllorenç, Bonastre, el Masroig i Porrera.

Els PECT compten amb cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació. En concret, l’operació Infraestructures Tecnològiques del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Pobles vius i actius compta amb 470.000€ de finançament i l’operació Gestió intel·ligent de la xarxa del PECT Cuidem el que ens uneix disposa de 381.938,51€ procedents d’aquests fons europeus.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -