14.3 C
Amposta

La Diputació de Tarragona incrementa els ajuts en sostenibilitat, cultura, habitatge i l’acció social

La corporació aprovarà divendres una modificació de crèdit de gairebé 30 MEUR

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El ple de la Diputació de Tarragona aprovarà divendres una modificació de crèdit de 29,8 MEUR que servirà per dotar de pressupost diversos ajuts dirigits al món local i a les entitats, en àmbits estratègics com la sostenibilitat, la cultura, l’habitatge o l’acció social. L’objectiu d’aquestes inversions és adaptar-se a les noves necessitats i facilitar la tramitació per part dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades (EMD) del territori. Part de les inversions són noves, i d’altres ja van ser previstes i anunciades en els pressupostos per a aquest any 2021, per bé que es reordenen per adaptar-se millor al context actual, segons han informat la presidenta, Noemí Llauradó, i el vicepresident primer, Joaquim Nin.

Els dos dirigents han destacat que les inversions representen un nou pas en el pla de la Diputació per a la represa econòmica i social en temps de covid-19. “Un cop més, actuem com a motor econòmic i social, augmentant les oportunitats de les persones i col·laborant en la reactivació econòmica en el context de la pandèmia”, ha assenyalat Llauradó. En la mateixa línia, el vicepresident primer s’ha referit a una modificació de crèdit que facilita “la reconstrucció social, la reactivació econòmica i la recuperació territorial”, mitjançant una injecció de recursos en múltiples àmbits d’activitat i arreu del territori.

La inversió en habitatges municipals iniciada l’any passat s’incrementa, i aquest any 2021 serà de 300.000 euros. D’aquests, 50.000 euros corresponen a un programa nou que impulsa l’elaboració, redacció i revisió de Plans Locals d’Habitatge i l’elaboració de Programes d’Actuació Municipal d’Habitatge.

També s’articula una nova convocatòria dels ajuts per a empreses culturals i professionals autònoms, per fomentar la producció en el sector cultural. La partida es dota amb 950.000 euros, gairebé tots de la modificació de crèdit. La darrera concessió ha beneficiat 122 professionals de la demarcació afectats per la pandèmia i aquesta convocatòria se centrarà en la represa i en la reactivació del teixit productiu del sector.

Els ajuts per a activitats culturals i d’interès ciutadà dirigits a les entitats es doten amb 1,15 MEUR. Així, entre el que ja es va pressupostar i l’augment fruit de la modificació de crèdit disposaran d’1,2 MEUR -400.000 euros més que el 2020. D’altra banda, els ajuts dirigits als ajuntaments per al foment d’activitats culturals comptaran amb un pressupost de 2 MEUR, un cop aprovada la modificació de crèdit.

Al programa d’ajuts a les escoles municipals de música, art i dansa -un àmbit que s’amplia- s’incorporen 850.000 euros, amb un pressupost que arriba als 900.000. De la seva banda, el programa d’ajuts per a actuacions incloses al catàleg de serveis es dota amb 1,45 MEUR, que se sumen als 50.000 euros inicials. Els ajuts per a activitats esportives singulars impulsades per entitats de la demarcació reben 452.000 euros addicionals.

Els ajuts per a acció social d’urgència per a atenció a les persones es dota amb 450.000 euros i es creua una nova línia d’ajuts dirigits a entitats del tercer sector per a actuacions de conservació i millora d’espais naturals, dotada amb 200.000 euros a la modificació de crèdit actual.

Pel que fa a les ajudes per a danys meteorològics o situacions excepcionals o sobrevingudes, s’afegeixen 2,6 MEUR a la partida, amb la qual cosa comptarà amb 2,7 MEUR –un increment de 700.000 euros respecte el pressupost inicial de 2020. Els fenòmens meteorològics patits l’any 2020 (Dana o Gloria) van requerir l’ampliació d’aquesta partida durant l’exercici fins a arribar als 3,4 MEUR.

La modificació de crèdit inclou també una partida amb una dotació de 5 MEUR a préstec per a obres de millora en diferents punts de la xarxa viària de la Diputació a la demarcació, així com 2 MEUR destinats a la canalització de fibra òptica.

A banda de dotar de pressupost les diverses línies d’ajuts, algunes s’han reorientat per facilitar-ne la tramitació per part dels ajuntaments i EMD’s. Així, s’han creat dues úniques convocatòries: per a ajuts per a la Transició Energètica i l’Acció Climàtica i per als de l’àmbit de la Salut Pública dirigits als ajuntaments, de manera que ara els ens locals només hauran de fer dos tràmits en lloc dels vuit que calien abans.

Les subvencions de Transició Energètica i Acció Climàtica -que inclou les línies relacionades amb el foment de la recollida selectiva de residus, l’economia baixa en carboni i la prevenció dels incendis forestals- es doten a la modificació de crèdit amb 3 MEUR, gairebé el triple que en l’exercici anterior.

Els ajuts de Salut Pública, per generar entorns més resilients, segurs i saludables, es dota amb 3,35 MEUR més a la modificació de crèdit. Aquesta convocatòria inclou línies relacionades amb l’aigua de consum humà, les espècies plaga, les zones de bany, animals domèstics abandonats, desinfecció, desfibril·ladors, o condicionament dels consultoris mèdics locals.

Conveni per a la promoció turística

A més de la modificació de crèdit, el Ple d’aquest divendres també té previst aprovar el Conveni de col·laboració per a la promoció turística de les comarques tarragonines com a destí turístic i en especial de l’Aeroport de Reus, entre el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Agència Catalana de Turisme, Aeroports Públics de Catalunya, els ajuntaments de Reus, Tarragona, Vila-seca, Salou i Cambrils, i les Cambres de Reus, Tarragona i Valls, per al període 2021-2024. El Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona passa a ser el membre amb la participació més alta (31,29%), amb una aportació de 642.000 euros.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -