14.3 C
Amposta

La Diada Nacional de Catalunya a les Terres de l’Ebre

La primera Diada sense un govern independentista al capdavant del Palau de la Generalitat 

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dilluns, 9 de setembre, a la plaça dels Dolors de Tortosa, ha tingut lloc l’acte institucional de la Diada nacional de Catalunya a les Terres de l’Ebre amb el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Oscar Ordeig. Sota el títol “Vaig marxar del poble amb lo poble”, la xef calera, Gessamí Caramés Núñez va dirigir la conferència de l’acte.

Organitzat per la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre i encapçalat pel conseller Òscar Ordeig, durant l’acte s’ha reivindicat un territori “unit i fort” i el potencial del sector agroalimentari. “Les Terres de l’Ebre són un territori que necessita garantir oportunitats pels seus ciutadans i les seves famílies i té en el sector agroalimentari un potencial molt gran i des del Govern i el Departament tenim molts projectes en marxa i molts altres de futur”, ha destacat Ordeig, recordant que el de l’alimentació “és el primer sector econòmic”. El conseller Ordeig també ha reivindicat “totes les persones que fan possible que puguem tenir una gastronomia de referència internacional, com són els agricultors, els ramaders, els pescadors… que hem de fer costat des de les administracions i el conjunt de la societat”.

Precisament, durant la seva conferència, Gessamí Caramés ha fet una defensa de les Terres de l’Ebre, del seu parlar i de la cuina, la gastronomia i els productes de les Terres de l’Ebre. “Per sentiment, també per necessitat, i amb tot el potencial que tenen, sento que he de reivindicar unes Terres de l’Ebre fortes i unides”, ha dit. Nascuda a l’Ametlla de Mar, Gessamí Caramés és xef del seu propi restaurant, Meleta de Romer. Cuinera, pastissera, barista i comunicadora audiovisual de formació, copresenta el programa “Cuines de TV3”. També ofereix demostracions de cuina en directe, tallers, xerrades i esdeveniments, sempre relacionats amb el món de la cuina. Ha treballat amb grans xefs internacionals i porta publicats dos llibres: “Meleta de Romer” i “Els ranxos de la Gessa”.

Gessamí Caramés Núñez, conferenciant de l’acte de la Diada nacional de Catalunya 2024

Durant la seva intervenció, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell Agramunt, ha fet una crida a la unitat. “Estem en un moment ple d’oportunitats que hem de saber aprofitar, hem de treballar tots junts, des del consens i en acords, per no perdre’n ni una”, ha reivindicat, afegint: “Només així avançarem al ritme que ens mereixem”.

Claudia Xiva i Josep Lanau han estat els encarregats de dur a terme l’acompanyament musical i concloure l’acte amb el cant de l’himne dels segadors.

Aquest pròxim dimecres, 11-S, s’han organitzat diversos actes arreu de les Terres de l’Ebre per celebrar el dia de la catalanitat. El dia de tots els catalans i catalanes que defensen la bandera amb sentiment i orgull.

Tortosa

A la capital del Baix Ebre, concretament al saló de plens de l’Ajuntament, el geòleg Álvaro Arasa durà a terme una conferència a les 11:00 h. Un acte sota el títol “Un cant a la terra i a les muralles” en el que s’abordaran qüestions vinculades als orígens de les Terres de l’Ebre com la formació dels diferents tipus de roques que trobem als Ports, les restes de fòssils de Mig Camí, el riu Ebre i l’evolució del Delta o el conjunt emmurallat de la ciutat de Tortosa.

Arasa és membre del grup de treball EbreRecerca que es dedica a la investigació científica d’aspectes relacionats amb les ciències naturals i experimentals, fa difusió de la recerca i organitza cursos de formació.

L’acte es tancarà amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya Els Segadors, que anirà a càrrec de membres del grup dels Gaiters l’Aguilot.

També a Tortosa, l’Assamblea Nacional Catalana organitza la manifestació de l’11 de setembre 2024 convocada a les 16:00 h a la plaça del Bimil·lenari i fins al parc Teodor González on culminarà l’acte amb parlaments sobre l’Ebre.

Amposta

En el cas de la capital del Montsià, l’acte s’iniciarà a les 11:00 h amb una concentració a la plaça de l’Ajuntament. Des d’allà s’organitzarà la sortida per portar la Senyera fins al Pont Penjant acompanyats de la banda musical ampostina la Unió Filharmònica. Al pont es durà a terme la commemorativa hissada de la Senyera amb l’acompanyament musical de l’himne nacional de Catalunya “Els Segadors”. En la cloenda de l’acte es farà la lectura habitual del manifest institucional de la Diada.

A les 19:00 h, a la Plaça Ramon Berenguer IV hi ha organitzat un concert i ballada de sardanes a càrrec de la Cobla Ciutat d’Amposta.

Móra d’Ebre

A la capital de la Ribera d’Ebre, a les 11:00 h s’ha convocat l’acte a l’Estela per la Llibertat, ubicada al costat de la darrera pontona conservada de la Guerra Civil, davant del Club Nàutic, es durà a terme una ofrena floral en commemoració de la Diada nacional de Catalunya.

Allà mateix es farà la lectura del manifest de l’11 de setembre d’aquest 2024 que anirà a càrrec de l’Agrupació Sardanista La Picossa.

Gandesa

I a Gandesa, capital de la Terra Alta, l’acte institucional per commemorar la Diada s’ha convocat avui, dimarts 10 de setembre, a les 22:00 h a l’Església Arxiprestal de l’Assumpció, amb un concert a càrrec de l’Orfeó Gandesà.

Redacció M.F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -