14.3 C
Amposta

La crisi de la Covid dispara un 50% el nombre de famílies que demanen ajuda a Càritas Tortosa

El 2019 ja es va produir un repunt de les peticions d'ajuda després d'uns anys de lleugera recuperació

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La crisi derivada de la covid ha disparat els últims mesos les peticions d’ajuda a Càritas Tortosa. Les famílies que pateixen pobresa severa s’ha disparat un 30% i ha incrementat un 50% el nombre d’unitats familiars ateses. D’aquestes, un 30% eren usuaris que s’adreçaven per primera vegada a Càritas. Són sobretot usuaris autònoms que han perdut els negocis o treballadors temporals que no han estat reclamats per tornar a la feina. Càritas Tortosa va destinar 2,17 milions d’euros durant el 2019 per atendre 3.259 famílies, 202 més que l’any anterior, trencant una dinàmica de “lleugera però falsa” sensació de recuperació econòmica que s’anava donant des de 2013. Càritas preveu que prop de 5.000 famílies demanin ajuda enguany a la diòcesi.

L’impacte econòmic de la crisi sanitària ha copejat “durament” a les famílies ateses per Càritas Diocesana de Tortosa que ha vist com les peticions d’ajuda s’han doblat en els primers tres mesos de l’any i la pobresa severa també ha incrementat un 30% entre les famílies que atenia l’organisme. “Les previsions enguany són negatives. Si seguim així, perquè arriba l’estiu i falta feina i s’acabaran els ERTO, preveiem arribar a final d’any atenent 5.000 famílies, xifra a la qual no hem arribat mai. Esperem que no sigui així però és una situació de la qual no sortirem a curt termini”, ha lamentat Agustí Adell, secretari diocesà de Càritas Tortosa.

Hi ha usuaris que estan sobrevivint amb ajuts de l’organisme de 370 euros per persona. A Amposta i Tortosa s’han disparat les demandes un 50% i a Vinaròs s’enfila fins al 77%. Només a la zona de la Ribera d’Ebre on la campanya de fruita ha permès molts treballadors trobar feina s’han reduït les peticions. També les ajudes per al lloguer s’han multiplicat per tres i en segueixen arribant de noves que s’estan avaluant.

Un 30% de les famílies era la primera vegada que s’adreçaven a Càritas per rebre suport. Són usuaris que treballaven per compte propi o amb feines temporals que han quedat suspeses. Les persones en situació irregular han sofert amb molta “virulència” els mesos de confinament. “A les persones que viuen de l’economia submergida, en relloguers d’habitacions i s’han quedat sense ingressos els hem hagut d’ajudar perquè es quedaven sense casa i sense protecció social”, ha explicat Adell.

Càritas va activar un protocol d’emergència amb la covid per mantenir serveis mínims i per fer arribar aliments i serveis bàsics als usuaris. S’han mantingut oberts 24 dels 34 equips locals amb 113 voluntaris actius – molts per ser gent gran i col·lectius de risc no han pogut seguir contribuint a la tasca-. Les quanties de les beques menjador s’han donat directament a les famílies i es van establir dues partides extraordinàries de 40.000 euros per als lloguers i un fons especial de 355.000 euros per fer front a la situació.

La campanya de Corpus que comença aquest dimecres per rebre donacions, amb el lema “A més dos metre de tu”, s’allargarà tot el mes de juny a les parròquies. Les donacions es van reduir l’any passat uns 200.000 euros, sobretot les que es reben de manera puntual i també en espècies. Adell ha assenyalat que es confia en la sensibilitat social i la solidaritat demostrada en l’anterior crisi econòmica perquè aquestes xifres remuntin i que les administracions posin mitjans suficients perquè es pugui arribar a tothom si les peticions segueixen incrementant.

Durant el 2019, Càritas Diocesana de Tortosa ha prestat 49.978 serveis personals a 3.259 famílies. Amb 202 famílies més ateses respecte al 2018, també s’han incrementat en 1.993 els serveis personals prestats. El 52% són dones. Les peticions s’havien anat reduint lleugerament des del 2013 però amb una “sorprenent lentitud”. “Es va estancar i ara ha vingut la covid i s’ha disparat”, ha apuntat el secretari diocesà. “Semblava que les famílies se n’anaven sortint però la situació era precària i no tenien coixí econòmic i ara tornen a reclamar ajuts”, ha insistit. “Era una falsa sensació de recuperació que era una cara de la moneda però la pobresa seguia estant. Un 14% dels treballadors són pobres”, ha assenyalat.

L’any passat Càritas va comptar amb 684 voluntaris assessorats per l’equip tècnic de l’organisme i integrats en 21 projectes socials assistencials, de promoció i empoderament de persones i famílies, d’acollida i acompanyament personalitzat, promoció i capacitació per al món laboral, promoció de la família, infància, empoderament de la dona, persones privades de llibertat, i gent gran.

Prop de 84 euros de cada 100, dels 2.170.390 euros de pressupost de l’any 2019, ha retornat a la societat en forma d’ajudes directes, promoció i empoderament d’aquestes persones que pateixen exclusió social en els seus diferents vessants. S’han repartit 676.000 quilos d’aliments, s’han atès als menjadors socials 192 persones i 467 nens i nenes en projectes per a infants. També s’han acollit 417 persones sense llar. Un dels nous projectes l’any passat va ser el pis d’acollida, del projecte Joves amb Futur, per fomentar l’autonomia i la formació de joves extutelats on s’atenen 6 joves majors de 18 anys.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -