14.3 C
Amposta

La cooperativa L’Enllaç de l’Ebre tira endavant gràcies als crèdits sense interès

L'Enllaç de l'Ebre aplega ja 125 socis, la meitat dels quals són productors

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els crèdits sense interès per impulsar negocis podrien remuntar després d’un any a la baixa per la covid. Entitats com la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur constaten que han disminuït les sol·licituds que reben per tirar endavant iniciatives empresarials però preveuen una “allau” en els propers mesos. L’associació, amb 40 anys d’història, assegura que ara “les condicions generals no són les millors per tirar endavant un projecte”. Tot i això, alguns dels negocis ho han aconseguit durant la pandèmia gràcies als préstecs d’ASCA, com la cooperativa de producció d’aliments de proximitat ‘Enllaç de l’Ebre’ o el taller de bicis a Barcelona ‘La bici rota’. “Ha sigut un baló d’oxigen”, explica Juan Miguel Gascón, el propietari del taller.

Al llarg dels últims 40 anys, la fundació ha donat 19,3 milions d’euros en préstecs sense interessos a persones en exclusió social o amb una feina poc remunerada. Els negocis que s’han creat amb aquest finançament han generat 16.355 llocs de treball. Pel que fa el 2020, va concedir 320.792 euros en crèdits per a una trentena de projectes corresponent a 34 projectes que han creat 59 llocs de treball.

Un dels projectes aprovats recentment va ser la cooperativa l’Enllaç de l’Ebre, que va néixer per fomentar la producció i el consum d’aliments ecològics de proximitat a les Terres de l’Ebre, creant una xarxa i eliminant intermediaris de la mà d’un projecte sense ànim de lucre.

Amb aquest objectiu, un grup de 40 socis va posar en marxa a finals de 2019 la cooperativa. Comptaven, inicialment, amb un capital social de 3.000 euros i una aportació voluntària de 950 euros i una subvenció que els va permetre pagar el sou de la coordinadora del projecte durant deu mesos. Després de descartar la possibilitat de demanar diners a entitats bancàries, la concessió del crèdit sense interessos de 20.000 euros per part d’ASCA va ajudar-los a impulsar la seva activitat.

Aquesta quantitat és superior als préstecs que l’entitat dona normalment, que se situen entre els 5.000 i els 15.000 euros amb un període de retorn mitjà de tres anys. “Per nosaltres és molt important que el projecte el veiem capaç de tirar endavant”, ha dit Miquel Vila-Despujol, vicepresident primer d’ASCA.

La cooperativa els havia de destinar a inversions i, en aquest cas concret, van servir per condicionar la nau i comprar equipaments necessaris per a l’activitat. Van començar, de forma efectiva, el mes de maig de 2020 des d’unes dependències de lloguer a les instal·lacions de la Cooperativa de l’Aldea.

“Oferir llocs de treball al territori, no demanar als productors que baixi preus com les grans superfícies i posar un marge mínim per pagar les despeses”, resumeix com a grans objectius de l’entitat Michelle Butzbach, fundadora i membre del consell rector de la cooperativa.

El projecte va sorgir de la necessitat dels grups de consum de fer un canvi d’escala, com a pont entre productors i consumidors del territori teixint una xarxa de distribució alimentària “participativa i sostenible”. D’una banda, amb la voluntat de dignificar l’activitat de la pagesia i les productores. De l’altra, també, facilitant l’accés a aquesta producció de qualitat i proximitat, a partir dels principis de la sobirania alimentària.

A banda dels particulars, els socis són entitats productores i elaboradores com menjadors escolars, supermercats cooperatius i comerç de proximitat, restaurants, grups de consum o col·lectivitats socials. Enllaç de l’Ebre, a banda de la distribució al territori, treballa també amb empreses de Mercabarna i exporta els excedents d’alguns productes, com cireres i cítrics, a països europeus com França, Holanda i Dinamarca.

La cooperativa no és el perfil més habitual de beneficiari dels crèdits sense interès que concedeix la fundació, que normalment són projectes petits que de mitjana generen dos llocs de treball i són molt unipersonals. Aquest és el cas del Juan Miguel Gascón, un hispano-veneçolà que va capitalitzar tot el seu atur després de quedar-se sense feina el 2019 per obrir un taller de bicicletes a Nou Barris de Barcelona. Segons dades d’ASCA, un 21% de les persones que demanen un crèdit sense interessos són aturats.

El taller va obrir “amb el mínim i indispensable” l’octubre del 2019. Gascón, que tenia sis anys d’experiència com a mecànic professional de bicicletes, tenia clar que calia donar un impuls el negoci i una casualitat el va portar a conèixer una cafeteria que havia rebut finançament d’ASCA. La fundació li va adjudicar un tutor que en cinc sessions va revisar la viabilitat del negoci, ja que un fet “vital” per aquest tipus de crèdit és que el projecte pugui funcionar.

Al cap d’un mes i mig, el mecànic va aconseguir el suport de la fundació amb 6.000 euros de préstec a retornar en tres anys amb quotes de 180 euros al mes. Sense saber-ho, s’havia assegurat un coixí financer que li va permetre sobreviure els mesos més durs del confinament domiciliari i tancament d’activitat.

En un inici, va destinar l’ajuda a material publicitari, al disseny de la pàgina web i a proveir el taller de recanvis, ja que per un taller és “indispensable” tenir una bona base per oferir als clients. L’arribada de la covid va ser “una gerra d’aigua freda” perquè el taller només feia cinc mesos que havia obert . “Era un projecte on hi havia invertit tot i d’un dia per l’altre et tanquen les portes sense previ avís”, relata Gascón.

En aquell moment, la fundació va acordar que no cobrarien la quota mensual fins que no recuperés la facturació habitual. “Va ser una ajuda gegant que es va sumar a l’oxigen que ens havia donat el crèdit”, assegura.

Casos d’èxit

Els crèdits sense interessos serveixen per oferir una possibilitat de “treball digne” a persones que “si no tiren endavant una autoocupació difícilment se’n sortiran”, segons el vicepresident primer d’Acció Solidària.

Amb el plantejament i més d’un any després de posar-se en marxa, l’Enllaç de l’Ebre aplega ja 125 socis, la meitat dels quals són productors. Donen feina a tres treballadors –un dels quals a mitja jornada-, si bé la voluntat és professionalitzar la major part de la feina que ara cobreixen voluntàriament amb socis. De moment, només han hagut d’utilitzar la meitat del crèdit concedit per l’ASCA, uns 10.000 euros. “Encara que no tinguem interessos els hem de retornar, de forma regular”, addueix Butzbach. Han aconseguit noves subvencions i una pòlissa de crèdit avalada pels socis per poder guanyar capital circulant suficient que els permeti atendre les necessitats financeres mensuals.

També ha tirat endavant el taller ‘La bici rota’. El seu propietari reconeix que “no dona l’abast” davant l’auge del ciclisme que atribueix tant a l’augment de la consciència sostenible com per la por a la covid. “Ha sigut una veritable bogeria”, explica, “el sector s’ha col·lapsat d’un dia per l’altre” arran de la pandèmia, quan va augmentar el percentatge de ciclistes nous. “Ens porten les bicicletes que eren al traster, les que es guardaven al poble, de tot. Ara hi ha persones que volen anar en bici per no fer servir el transport públic. Avui en dia aconseguir un recanvi en qualsevol de les cases grans és difícil”, afegeix.

La demanda és tal que s’està plantejant ampliar el taller o buscar un local més ampli i ha considerat repetir l’experiència de demanar finançament a ASCA. “Al final els inversors el que volen són projectes viables que generin beneficis”, explica.

Michelle Butzbach, fundadora i membre del consell rector de la Cooperativa L’Enllaç de l’Ebre, explica com han aconseguit els recursos per engegar el projecte i remarca que la seva filosofia coincideix amb el plantejament d’ASCA.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -