14.3 C
Amposta

La biomassa, clau per a reduir el combustible acumulat dels boscos

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos demana a les administracions que apostin pel consum de la fusta local com a pas lògic per reduir el combustible acumulat dels boscos i incrementar-ne la gestió. Així, el sindicat encoratja ajuntaments, consells comarcals, diputacions i Generalitat a què els equipaments, centres adreçats als serveis púbics i edificis de l’administració que tenen instal·lacions de calderes de biomassa o n’estan planificant consumeixen llenya, estella, pèl·let, etcètera, provinent dels boscos catalans.

L’aposta perquè els centres que depenen de l’administració se subministrin amb biomassa certificada provinent dels nostres boscos contribuiria a incrementar-ne el preu perquè s’ajusti als costos reals d’explotació. Caldria, doncs, canviar la inèrcia de prioritzar els preus més baixos en el subministrament de biomassa per als edificis i equipaments públics, que afavoreix la importació i acaba essent una energia verda amb petjada de carboni a causa del transport.

Si els centres gestionats per les administracions consumeixen fusta local pot ser una solució a l’abandonament actual de molts dels nostres boscos. La gestió forestal en general i, sobretot, la situada en zones d’alt risc d’incendi, no és viable econòmicament, per tant, continuem tenim majoritàriament uns boscos no gestionats. L’abandonament de les terres agrícoles i l’emergència climàtica que vivim actualment només fan que agreujar aquest problema. Des de fa anys, Unió de Pagesos avisa les administracions que sense gestió forestal el destí de la majoria dels boscos de Catalunya és l’incendi.

Davant la crisi climàtica i la necessitat de reduir els gasos d’efecte d’hivernacle, se’ns obra l’oportunitat d’incrementar la gestió forestal de manera natural a través del consum de la biomassa forestal local com a font d’energia sostenible.

Així, el sindicat reclama que l’administració aposti per polítiques que fomentin la gestió forestal sostenible, la recuperació de conreus i de pastures abandonats amb l’objectiu de recuperar els mosaics agroforestals, que són  el millor tallafocs natural.

Amb una política agrària que fes viable la feina del pagès i la del silvicultor, s’aconseguirien els dos objectius de fer front a l’actual èxode rural i uns boscos més nets, amb menys combustible a l’estiu, per tant amb menys freqüència d’incendis  i que aquests siguin més petits.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -