14.3 C
Amposta

La 2a Nit de la Cultura d’Amposta reconeix la colla Sanfaina, Mario López, Antonio Solé i Teri Panisello

L’alcalde, Adam Tomàs, reivindica la cultura com una de les eines per a lluitar contra el racisme, el masclisme, la xenofòbia o l’homofòbia

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La segona Nit de la Cultura, que es va celebrar dissabte 10 de desembre a les vuit del vespre a l’auditori de la Unió Filharmònica, va tornar a posar en valor el dinamisme cultural d’Amposta i va reconèixer tres persones i una entitat que han destacat per la dinamització cultural i social de la ciutat. “La cultura és una de les eines que tenim per construir una societat més lliure i més justa”, deia l’alcalde, Adam Tomàs, tot assenyalant que “en un moment en què hi ha escalada de discursos radicals, la cultura és l’eina que tenim tothom per lluitar contra el racisme, el masclisme, la xenofòbia o l’homofòbia”.  

En concret, la segona Nit de la Cultura va reconèixer la Colla de Dolçainers i Tabaleters  Sanfaina pels seus trenta anys de la difusió de la cultura popular i tradicional. Aquest grup d’animació es va formar l’any 1992 per acompanyar als gegants de la ciutat i participar en les diferents i nombroses sortides, fent intercanvis amb altres poblacions i portant el nom d’Amposta en trobades i jornades de cultura popular i tradicional. La colla Sanfaina intervé fent altres activitats pròpies del grup, com les cercaviles d’animació a les festes dels barris, a la Festa del Mercat a la Plaça, processons, concerts-audicions, acompanyament al grup de jota Paracota o espectacles de jota i ball, etc.

Mario López Albiol, professor acadèmic i un dels estudiosos més importants de l’escriptor Sebastià J. Arbó, va ser el segon reconegut. El reconeixement se li va entregar tant per la seva relació personal amb l’escriptor, per la investigació que va fer de l’obra d’Arbó com a filòleg i les seves publicacions, com també per la seva activitat acadèmica i sobretot pel seu activisme cultural a Amposta, amb l’organització de moltes activitats, com la trobada anual de Puntaires o els cicles de conferències de l’Institut d’Estudis Comarcals.

Els altres dos reconeguts van ser del sector musical i, en els dos casos, va ser un reconeixement pòstum. Per una banda, a Antonio Solé Gordo, més conegut per Toni Solé. Va ser un ampostí dedicat sempre a la seva família, al treball i a la seva passió: la música. L’homenatge se li va fer per la seva trajectòria musical, especialment la vinculada al grup musical i orquestra Junior’s, de la que ja va formar part des que es va fundar a mitjans dels anys 50, i que va esdevenir una de les millors orquestres de l’Estat. Músic format a la Unió Filharmònica, va ser bateria de l’orquestra Junior’s, i també fundador de l’orquestra Blues.

Per l’altra banda, el darrer guardó pòstum es va entregar a Teri Panisello Casanova. Teri va ser sempre una persona entregada a la família, a la feina i a la música. Va formar part del grup Pirómbodas, fundat a la dècada dels 60 i també del grup Sherpas, nascut als anys 70. Va ser també sempre un home molt implicat en la vida social d’Amposta, on va destacar sobretot per la seva feina i implicació activa en la creació i funcionament de l’Associació Amics del Camí de Sant Jaume de l’Ebre del Montsià, arribant a ser el president d’aquesta associació i aconseguir, acompanyat de la Junta directiva, endegar l’alberg per a pelegrins a l’edifici de l’antiga oficina de turisme, a l’embarcador de l’Ebre a Amposta.

La vetllada va comptar amb música en directe a càrrec del pianista Miquel Àngel Zaragozà.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -