14.3 C
Amposta

Justícia demana als familiars de víctimes de la Guerra Civil que participin en el Programa d’identificació genètica

El nombre de perfils genètics recollits és de 2.774, quan hi ha unes 20.000 persones inhumades

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Justícia ha impulsat la campanya de conscienciació ‘Tancar el dol’, dirigida a totes aquelles persones que vulguin buscar algun familiar desaparegut durant la Guerra Civil o el franquisme. L’objectiu és que els ciutadans inscriguin els familiars no localitzats al Cens de persones desaparegudes i facilitin mostres d’ADN per incloure-les al Programa d’identificació genètica. De moment hi ha 2.774 perfils genètics i s’han identificat des del 2016 un total de 18 víctimes de la Guerra Civil i el franquisme enterrades en fosses, però la xifra de persones inhumades està al voltant de les 20.000.

S’enviaran díptics i cartells als diferents espais de memòria que té la Generalitat arreu del territori català i, paral·lelament, es promouran anuncis a la premsa escrita, digital, a la ràdio, a la televisió i a les xarxes socials, que es difondran amb l’etiqueta ‘#tancareldol’. L’anunci principal de la campanya es pot veure al canal de Youtube del Departament de Justícia.

La presentació de la campanya coincideix, a més, amb l’estrena del nou documental de TV3 ‘Quanta guerra!’, de divulgació històrica sobre la Guerra Civil, en què ha col·laborat el Departament de Justícia.

Amb la voluntat de conscienciar el màxim nombre de persones possible, l’epicentre de la campanya segueix la història real de la família de Josep Sans Cabot, membre de l’exèrcit republicà mort al front de l’Ebre l’any 1938, les restes del qual es van localitzar a Corbera d’Ebre (Terra Alta). Avui, la filla d’en Josep, la Rosa, i la seva neta, la Lurdes, son les protagonistes de la campanya ‘Tancar el dol’.

La família d’en Josep el va inscriure al Cens de persones desaparegudes el 24 d’octubre de 2010, i la seva filla Rosa es va adherir al Programa d’identificació genètica el gener de 2017, fet que n’ha permès la identificació positiva.

Actualment hi ha 6.367 persones inscrites al Cens de persones desaparegudes i s’han pogut enviar 3.794 respostes a familiars amb informació sobre la persona en qüestió.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -