14.3 C
Amposta

Junts presentarà una moció als ajuntaments ebrencs per garantir el compliment del Fons Nuclear

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Davant la problemàtica generada en el repartiment del Fons de Transició Nuclear que s’ha debatut al Parlament de Catalunya, Junts per Catalunya, afirma que aquesta problemàtica “és artificial i provocada per ERC, que no ha volgut consensuar una normativa que inclogui un millor repartiment dels fons que beneficiïn als petits pobles de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Pobles que la majoria pateixen les conseqüències del despoblament i estan a prop del radi d’influència de les centrals nuclears”.

Així mateix, dins d’aquest tema del repartiment del Fons Nuclear, la diputada ebrenca de Junts, Irene Negre, recordava “que no sols ha estat el Govern d’ERC que s’ha oposat rotundament a la modificació d’aquesta llei, sinó que els mateixos diputats de l’Ebre i del Camp de Tarragona d’aquesta formació política han votat en contra de què la majoria de pobles afectats pel tancament de les nuclears puguin accedir a aquest Fons de Transició Nuclear”. A més, Negre remarcava que “han votat en contra del territori, aquesta és la seva manera de governar, d’esquena al territori i assumint com a pròpia una majoria parlamentària que no tenen”.

Pel que fa als aspectes econòmics, es va demanar que els Fons Nuclear augmentés de 24 milions d’euros per a municipis en un radi de 0 a 20 quilòmetres de les centrals nuclears a 60 milions d’euros en un radi de 0 a 30 quilòmetres. Amb relació a la governança territorial del fons, la proposta Junts dona un lloc preeminent al Departament d’Empresa i reconeix la importància de la participació d’Acció, assigna les dues vicepresidències per als dos municipis nuclears, Ascó i l’Hospitalet de l’Infant i Vandellòs, i designa una representació important del teixit econòmic, empresarial i sindical local i també dels 5 consells comarcals afectats de les dues àrees.

Així doncs, gràcies a aquesta proposta, segons Junts, “s’obtindran uns ajuts més grans destinats a la promoció econòmica del territori, la generació de llocs de treball i la transició energètica del país”. A banda d’això, el partit creu que “aquest fons és bàsic perquè els habitants del territori afectat tinguin un desenvolupament econòmic alternatiu que garanteixi la seva prosperitat i el seu benestar”.

L’incompliment de l’aplicació de la Llei 5/2020, de 29 d’abril, en la part que afecta el fons i que es va veure modificada en el Ple del Parlament el dia 15 de desembre, contribuiria a agreujar encara més el despoblament a les zones afectades.

Per tot això, els grups municipals de Junts per Catalunya presentaran a tots els pobles ebrencs una moció als municipis perquè s’aprovin els següents acords: “En primer lloc, instar al Govern de la Generalitat a donar compliment a la Llei 5/2020, de 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, amb relació al fons de transició nuclear, amb el text definitiu aprovat el dia 15 de desembre de 2022 al Parlament de Catalunya. En segon lloc: Convocar l’òrgan de governança del fons de transició nuclear com més aviat millor per poder començar a treballar i fer efectiu el retorn d’aquests fons al territori durant el primer trimestre del 2023. I per últim i tercer, traslladar aquests acords al Govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Federació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència”.

Amb aquesta moció presentada als ajuntaments ebrencs, Junts espera assegurar “que els pobles menuts del radi d’influència de les nuclears, rebin part d’aquest fons per tal de planificar futures inversions, crear riquesa i evitar el continuo despoblament”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -