14.3 C
Amposta

Junts porta al debat del Congrés la preocupació pel Delta de l’Ebre

Els altres grups parlamentaris han criticat junts per la seva falta d'acció per resoldre la situació del Delta durant els anys en què van estar al capdavant del govern de la Generalitat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest dimarts, el diputat de Junts per Catalunya al Congrés, Josep Maria Cruset ha portat a debat la situació del Delta de l’Ebre. Ha instat a una intervenció “de manera immediata” per aturar la degradació de l’espai, subratllant que “cada dia que es perd sense fer res, cada setmana que es retarda l’acció, cada any que no s’actua amb contundència, s’empenya el delta contra l’abisme i cap al punt de no retorn“.

Com a resposta a aquesta interpel·lació urgent sobre el Delta, presentada per Junts, els altres partits també han aportat les seves valoracions.

La primera a respondre ha estat la diputada adjunta d’Esquerra Republicana al Congrés, Teresa Jordà, qui ha presentat en nom del Grup republicà diverses esmenes a la moció debatuda sobre la protecció del Delta de l’Ebre. Les esmenes insten al govern espanyol a alinear el Pla de Protecció del Delta de l’Estat amb l’Estratègia Delta elaborada per la Generalitat de Catalunya; a més, demanen que la Comissió Bilateral, i la Taula de Consens es reuneixin com a mínim dues vegades a l’any, “i amb la presència del territori, perquè només aquells que coneixen el temps i el desgast que costa reconstruir després de cada temporal poden entendre aquesta lluita“. Jordà ha destacat el treball col·laboratiu del Govern català amb la Taula de Consens del Delta en el desenvolupament de l’Estratègia Delta, ressaltant la seva importància per evitar la regressió i la subsidència amb solucions basades en la natura: “Són accions estratègiques, planificades i calendaritzades, que ens diuen què hem de fer, com, quan i amb qui. Que uneix coneixement i gestió per evitar la regressió i la subsidència amb solucions basades en la natura“. Finalment, ha subratllat que “El Delta no entén de colors polítics ni tampoc de disputes entre l’Estat i la Generalitat; el Delta és molt més que tot això”.

A continuació, el torn ha sigut per al diputat de Sumar, Alonso Cantorné, qui ha respost a Junts assenyalant que tenen competències en matèria ambiental des dels anys 80 i en l’àmbit marí des del 2008, insinuant així que demanar urgències al govern espanyol és contradictori. Cantorné ha afirmat que gràcies a la pressió de la gent del sud de Catalunya, el govern va presentar un projecte que tenia com a mesura central fer retrocedir artificialment la costa per a evitar que el mar continuï guanyant territori. Finalment, ha assegurat que el ministeri ha mantingut un diàleg constant amb les associacions del territori, com la Taula de Consens del Delta de l’Ebre, i ha mostrat confiança en la capacitat de recuperació del Delta afirmant “el Delta sempre ha sigut una prioritat, guanyarem la batalla del Delta, fent baixar més sediments“.

Juan José Aizcorbe, diputat de Vox, en la seva intervenció ha expressat que la gent del Delta “té la sensació que l’han abandonat, perquè no són prioritat ni per al govern estatal ni per a la Generalitat”. Ha advocat per una gestió massiva d’arena del fons del mar per restaurar les platges i les funcions mediambientals perdudes, el conegut model holandès. Aizcorbe ha criticat també que el sector ecologista rebutgi aquesta opció acotada econòmicament, eficaç i aprovada.

Després ha sigut el torn dels socialistes i la diputada Valle Mellado, ha reafirmat el compromís del seu partit amb la protecció del Delta, assegurant que “porten la seva defensa a l’ADN”. Ha recordat que va ser el president José Luís Rodríguez Zapatero, i la ministra Cristina Narbona qui van parar el Pla Hidrològic Nacional. Alhora, ha criticat Junts per no invertir en el Delta malgrat tenir recursos disponibles “El Delta no necessita visites d’un dia en campanya electoral, i que després a pesar de disposar de recursos s’oblidin d’aquest. Se’n recorda dels 6 milions d’euros que durant 3 anys, el conseller de medi ambient de Junts no va trobar temps per invertir en el Delta?”. Finalment, ha elogiat el treball del ministeri en la creació del Pla de Protecció del Delta, que es va publicar el febrer de 2021 i que es complementarà amb un estudi ambiental estratègic, tal com van demanar els representants del Delta en la Taula de Consens”.

Finalment, el diputat del PP, Pedro Luis Huguet Tous, ha lamentat la inacció de les administracions estatal i catalana davant la crisi del Delta, afirmant “el Delta de l’Ebre, un espai extraordinari, “està morint pel canvi climàtic, pels temporals, però sobretot per l’inactitud de totes les administracions de l’estat i de la Generalitat de Catalunya, que no han sigut capaços de treballar per al Delta“. Ha destacat la fragilitat de l’espai i ha criticat la falta de recursos destinats a la seva restauració, posant en dubte la confiança en una recuperació natural de les seves àrees afectades, explicant que “quan vaig arribar per primera vegada al congrés, després dels temporals d’octubre, i vaig preguntar quina solució tenien per a restaurar l’arena del Delta de l’Ebre, el ministeri de transició ecològica va respondre que no tenia cap pressupost per a restaurar-lo, només hi havia pressupost per al manteniment ordinari i comptaven que les arenes tornarien al delta de forma natural.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -