14.3 C
Amposta

Jordi Rius, alcalde de la Fatarella: “Estem convençuts dels grans productes que tenim i de la nostra qualitat humana”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Fatarella ja té el cartell de la que serà la 24a edició de la Festa de l’Oli de la Fatarella, que se celebrarà els dies 8 i 9 de desembre.

L’esdeveniment va néixer l’any 1999, una primera edició d’àmbit local, però que va posar la primera pedra en la promoció agrícola i turística d’aquest municipi de la Terra Alta. Any rere any, la Festa ha anat creixent fins a convertir-se en una fira que s’ha posicionat com l’aparador d’un dels productes estrella de la Terra Alta: l’oli d’oliva verge extra, i en especial, de la varietat empeltre, característica de la comarca i inclòs en la Denominació d’Origen Protegida Terra Alta. Per saber-ne més detalls sobre l’edició d’enguany, hem parlat amb Jordi Rius, l’alcalde de la Fatarella:

  • Quins eren els objectius inicials quan es va celebrar la primera edició de la Festa de l’Oli a la Fatarella el 1999?

Suposo que donar a conèixer La Fatarella a través del cultiu del que té més extensió. Per altra banda, donar-li un valor afegit, l’oli de La Fatarella sempre ha tingut una qualitat reconeguda per la seva varietat més emblemàtica, l’empeltre (als que molts anomenem farga), el ser terrer i la seua climatologia han fet del seu terme municipal un emplaçament privilegiat pel cultiu de l’oliva i els olis que en resulten.

  • Com ha evolucionat la Festa de l’Oli des de la seva creació i quin paper ha jugat en la promoció agrícola i turística del municipi?

L’evolució ha estat positiva tot i que al llarg d’una trajectòria ja extensa, portem ja 24 anys, sempre hi ha alts i baixos. Molts anys la climatologia no ha ajudat, esperem que enguany no molesti… I età clar que la festa de l’oli ha tingut un paper rellevant per la promoció agrícola i turística de La Fatarella.

  • L’oli d’oliva verge extra, especialment de la varietat empeltre, és un element destacat a la Festa. Com es destaquen altres aspectes com la gastronomia, la gent, la pagesia, la cultura i la història del Poble de la Fatarella durant l’esdeveniment?

Enguany i per primera vegada a la història, portem la Festa al centre del poble i al seu casc antic i és allí on hi haurà tot un seguir d’actes i ponències relacionades en l’oli d’oliva per donar-li este valor afegit que té este producte. Per altra banda, en les ponències es vol donar importància a tots aquests aspectes que destaques, ja que si no fos de la gastronomia, de tal com són els fatarellencs i fatarellenques, de la importància que té la pagesia al nostre poble, de la seua història, molt marcada per la Batalla de l’Ebre… tot això no tindria sentit. És el que hem volgut incorporar al programa perquè la Festa i el producte que promocionem és la suma de tots aquests factors.

  • Quin és el rol de les entitats locals, empreses expositores i persones individuals en l’organització de la Festa de l’Oli, i com contribueixen al seu èxit?

El rol de les entitats del poble i la seua gent és vital. Una festa i tal com l’estem organitzant, seria impensable sense la implicació d’entitats i persones. Creiem que els i les potents que venen són de molt nivel i això és gràcies a la demanda de la gent i l’esperit que tenim de continuar millorant per cada vegada fer-ho millor. Pensem que el certamen té molta qualitat i això és gràcies a totes i a tots els que han volgut col·laborar.

  • Com la Festa de l’Oli ha influït en la imatge i la percepció del Poble de la Fatarella, no només com un productor d’oli sinó també com un destí turístic i cultural?

Al final el que volem és mostrar tots els atractius que tenim com a poble i òbviament l’oli n’és un i dels més importants. Però no només d’oli pot presumir La Fatarella, els seus carrers empedrats, cabanes, perxes, pedra en sec, ametllers, avellanes, un territori rural i un paisatge infinit és el que proposem als nostres visitants i aquí tenim molt a dir, els atributs que té el nostre poble són molts I diversos, els volem mostrar i ens sentim orgullosos de tot el que tenim i de ser com som.

  • Quines expectatives teniu per a l’edició actual de la Festa de l’Oli, i quins esdeveniments o novetats destacades es poden esperar aquest any?

Som molt ambiciosos i les expectatives són altes, sobretot per la gran varietat d’actes que hem planificat, no només per la quantitat sinó també per la qualitat dels ponents i del temari que exposaran. L’espai Àgora situat a la Placa Major es convertirà en l’emplaçament principal de la Festa i des d’allí i els carrers del cas antic s’hi aniran sumant música, gastronomia, maridatges, cultura i història. Crec que tenim tots els ingredients perquè la Festa tingui la rellevància que volem tots plegats.

  • Com la festa ha anat integrant altres productes locals al voltant de l’oli i com aquesta diversificació ha beneficiat la comunitat local?

Creiem que és bàsic tenir l’oli com a protagonista de la Festa, sense dubte, però hem de crear sinergies amb altres productes per fer-la encara més atractiva i d’aquesta manera, potenciar encara més els atractius de La Fatarella. També és veritat que al poble tenim pocs productors locals d’oli, però tenim altres expositors que li donen un valor afegit a la Festa, hem de saber aprofitar tots els recursos que tenim i treure pit perquè són de molta qualitat i d’un gran valor humà.

  • Quins desafiaments heu enfrontat organitzant la Festa de l’Oli, especialment en consideració a les circumstàncies actuals i les restriccions derivades de la pandèmia?

Està clar que la pandèmia va trencar la dinàmica de tots i totes i la Festa de l’Oli no en va ser una excepció. Tot i això, hem de recuperar la dinàmica dels anys anteriors a la pandèmia, crec que amb el programa que tenim i si el temps ens ho permet, ho aconseguirem. Per altra banda, aprofitar l’interès que desperta ara mateix l’oli d’oliva per acollir nous visitants i consumidors.

  • Quin missatge voleu transmetre als visitants i als expositors de la Festa de l’Oli, i com poden contribuir al suport i a la promoció del vostre esdeveniment?

Que La Fatarella és un productor d’oli d’excel·lent qualitat i no perquè ho diguem nosaltres sinó perquè cada vegada més els nostres olis estan més reconeguts i demandats tant a nivell nacional i internacional. Que tastin l’oli, però que també facin un recorregut pel nostre poble, que tastin les carnisseries locals, el forn de llenya on s’elabora el nostre pa i les nostres coques més típiques i que s’empapin de La Fatarella i de la seua gent que segur que no quedaran indiferents, els esperem amb els braços oberts.

  • Finalment, quins plans o iniciatives teniu per al futur de la Festa de l’Oli, i com esperau que continuï contribuint al creixement i al prestigi del vostre municipi?

Ja estem començant a planificar la XXV edició de la Festa i ho volem celebrar com es mereix. Intentarem donar-li un revulsiu definitiu perquè la Festa de l’Oli de La Fatarella s’ha de convertir en una festa de referència i no només a nivell comarcal, volem arribar a tothom perquè estem convençuts dels grans productes que tenim i de la qualitat humana de la gent del nostre poble.

Redacció- X. Ll

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -