14.3 C
Amposta

Joan Juan, director territorial d’Interior: ‘No estem satisfets amb els índexs de sinistralitat a les carreteres de les Terres de l’Ebre’

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest passat dimecres, el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, va visitar les Terres de l’Ebre per signar els convenis de col·laboració entre el Departament d’Interior i diversos ajuntaments per a l’adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci. Una visita que s’afegeix a la que la setmana anterior el mateix conseller va fer a l’Ametlla de Mar per a presentar la nova policia marítima dels Mossos d’Esquadra. Una activitat, la del Departament d’Interior, que volem conèixer de primera ma amb el director territorial del Departament d’Interior a les Terres de l’Ebre, Joan Juan.

Un grup de municipis han signat els convenis de col·laboració amb el Departament d’Interior per a l’adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci. En què consisteixen aquests convenis?

Aquests convenis el que preveuen és que entre altres coses, el departament d’Interior faci una formació a nivell municipal en matèria de prevenció de la violència sexual i violència masclista en entorns d’oci, per exemple en revetlles, festes majors i altres activitats lúdiques semblants que és on es produeixen aquest tipus de situacions. Aquesta setmana hem fet la signatura amb 8 ajuntaments i a finals d’abril farem la signatura amb un altre grup d’ajuntaments ebrencs que ja estan tancant els tràmits administratius per tal de poder d’adherir-se. Fem unes jornades de formació dirigides a tècnics municipals i que es basen en la sensibilització. També fem formació en matèria operativa que va dirigida a policies locals, vigilants municipals o controladors d’accés per a que estiguin preparats i puguin donar informació i ajut a aquelles persones que es trobin en una situació d’aquesta mena. Per la seva banda els ajuntaments es comprometen a habilitar uns punts (els punts Lila) quan hi hagi celebracions festives i on es fa aquest assessorament a aquelles persones que ho demanen o puguin denunciar qualsevol indici de comportament d’aquesta mena. Per tant, sensibilització màxima en aquesta matèria per anar plegats i intentar que aquestes situacions quedin eradicades de les nostres festes i revetlles.

Fa uns dies es va presentar a l’Ametlla de Mar la nova Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra. Quan serà una realitat? Quines funcions tindrà aquesta policia?

La Comissaria Central de mobilitat serà l’encarregada de dur a terme el desplegament d’aquesta policia marítima. El projecte es venia treballant des de fa temps. Serà una policia ordinària i integral. Començarem de mica en mica i preveiem que serà un desplegament en 3 anys i de manera progressiva. Efectuaran tasques pròpies de les competències del Mossos dins d’aquest nou àmbit. És a dir de Seguretat Ciutadana i Policia Administrativa. Hem establert tres zones a Catalunya (Sud, Centre i Nord) amb bases a l’Ametlla de Mar, Vilanova i la Geltrú i Palamós. Esperem que al mes de juliol tindrem la dotació suficient d’agents. Als 17 agents de l’actual unitat d’actuació aquàtica dels Mossos sumarem uns altres 32 agents. Aquest total de 49 agents seran la primera “fornada”. Hem previst una inversió pel que fa a les embarcacions. N’hem encarregat 3 de nova construcció, de 11 metres d’eslora i totalment equipades, amb capacitat per a 10 persones. No estaran enllestides encara per aquest estiu. Aquest primer any serà de contacte amb tot el sector marítim: pescadors, nàutics, portuaris amb la voluntat de col·laborar amb tothom i resoldre les problemàtiques del dia a dia.

Ja fa unes setmanes es va fer públic el balanç de la sinistralitat viària 2019 Terres de l’Ebre. Quina valoració cal fer-ne?

La veritat és que no podem estar contents quan no disminueixen els índex de sinistralitat. El 2018 va haver un total de 21 morts a les carreteres de les Terres de l’Ebre i és el mateix nombre amb que vam tancar el 2019. L’objectiu sempre ha de ser 0. Hem de continuar treballant per a que el nombre de morts sigui 0. S’ha de continuar treballant en la mateixa direcció. La pujada de morts a la C-12 enguany ha estat molt elevada passant de 1 morts a 8.

Justament des de Territori i Sostenibilitat s’ha fet ja la presentació d’un projecte de millora d’aquesta via. Esperem que serveixi per a reduir els accidents a l’Eix de l’Ebre.

Amb aquesta idea es faran les obres previstes que acaba d’anunciar Territori i Sostenibilitat. No obstant això des del departament d’Interior també ens hem activitat. Fem més controls. Es veurà més presencia policial i també més radars mòbils per intentar mitigar aquesta situació. Entre tots hem de tenir més conscienciació. La majoria d’accidents a les Terres de l’Ebre són per distracció al volant. Per tant no s’ha de baixar la guàrdia i tothom ha de tenir clar que sempre s’ha de conduir amb molta precaució.

Font: Ebre digital

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -