14.3 C
Amposta

Jesús commemora els 40 anys de la mort de Joan Cid i Mulet

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El literat jesusenc Joan Cid i Mulet va traspassar el 10 de gener de 1982 a Ciutat de Mèxic, víctima d’una llarga malaltia. Consegüentment, aquest any 2022 fa 40 anys del traspàs d’un homenot de la catalanitat i un entusiasta i heterogeni home de lletres: dramaturg, poeta, novel·lista, historiador esportiu, historiador, cronista literari, periodista i cineasta.

Durant les quatre llargues dècades d’exili al país asteca, va destacar per la seua vinculació estreta amb l’Orfeó Català de Mèxic, la veritable casa dels catalans exiliats. Era l’orador habitual en les jornades catalanistes (Sant Jordi, 11 de setembre, 15 d’octubre en què s’afusellà el president Companys, etc.) que s’organitzaven durant el calendari anual.

Va impulsar la secció de teatre i va fundar el Futbol Club Barcelona de Mèxic, que competia en una lliga amateur amb altres clubs amb jugadors procedents de l’exili republicà estatal. Va ser autor de «El libro de oro del futbol mexicano» (enciclopèdia en 4 volums), i de l’assaig «México en un himno», publicat el 1954 en commemoració del centenari de l’estrena de l’himne nacional mexicà.

Per commemorar aquesta efemèride literària s’organitzarà un acte en dos indrets de Jesús diumenge 9 de gener: el cementeri i l’avinguda Cid i Mulet. A la vegada, dilluns dia 10 es promourà una activitat per les xarxes socials amb l’etiqueta #40cidimulet, al costat de la qual es penjarà un poema o un paràgraf en prosa de la seua producció.

40 ANYS DEL TRASPÀS DE JOAN CID I MULET

Diumenge 9 de gener, 12 hores, cementeri de Jesús:

 • Ofrena de flors a la tomba de Joan Cid i Mulet (Jesús 2 d’abril de 1907-10 de gener de
  1982).
 • Parlament del representant de l’Ajuntament de Jesús.
 • Glossa de la figura de Joan Cid i Mulet.
 • Recitacions poètiques de: Vicent Pellicer, Montse Pallarès, Cinta Moreso, Dolors Queralt,
  Mònica Sales i Emigdi Subirats. Acompanyament a la guitarra per part del jove Jordi
  Vidiella.
 • Acabament de l’acte a l’Avinguda Cid i Mulet de Jesús. Recitació poètica i comiat.
  10 de gener, aniversari del seu traspàs.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -