14.3 C
Amposta

IV Congrés d’Història d’Alcanar: recollir i difondre els treballs d’investigació culturals

L'entrada al IV Congrés d'Història d'Alcanar és gratuïta i lliure i es recomana inscripció prèvia per a facilitar l'organització de l'acte

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

De l’11 al 13 de novembre de 2022 tindrà lloc el IV Congrés d’Història d’Alcanar, que té per objectiu recollir i difondre els treballs d’investigació en tots els àmbits de la cultura d’Alcanar des de la celebració del darrer Congrés, l’any 2010. A la vegada, el Congrés vol projectar i implicar els centres educatius del municipi en la preocupació pels estudis de caràcter local, comarcal i de les Terres de l’Ebre.

Joan Roig, regidor de cultura i alcalde d’Alcanar, remarca la importància d’aquesta trobada cultural,  “gràcies a les diferents ponències i comunicacions que es presenten, recollim tota la producció historiogràfica i donem importància a moments i fets de rellevància al nostre municipi. La història ha constituït el que som avui i ho continua fent, un agraïment a totes les persones que amb el seu treball contribueixen a dignificar-la i a posar-la en valor”.

Aquest congrés, que se celebrarà a la Cisterna del Vall, recull treballs de recerca de 2n de Batxillerat de l’Institut Sòl-de-Riu; treballs d’investigació universitaris relatius a Alcanar; treballs individuals i col·lectius que facen referència a l’entorn més proper. Està organitzat per l’Ajuntament d’Alcanar i compta amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, l’MRP Terres de l’Ebre, l’Institut Sòl de Riu, l’Institut de Ciències de l’Educació de la URV i l’Institut Ramon Muntaner.

La ponència inaugural de divendres, 11 de novembre, a les 17.15 h, anirà a càrrec de Joan Bta. Beltran Reverter amb El canonge José Matamoros Sancho. Entre la religió i la pàtria; la següent ponent, a les 18.30 h, serà Àngela Buj-Alfara amb La parla d’Alcanar, en 50 anys de dialectologia: riquesa o empobriment?

Dissabte, 12 de novembre, a les 9.30 h, Maria José Carbonell Boria presentarà Erudició i difusió; mentre que a les 17 h serà el torn de Joan-Hilari Muñoz amb La parròquia d’Alcanar a l’edat moderna a través de les visites pastorals.

L’Alcanar dels fenicis de David Garcia i Rubert tindrà lloc diumenge, 13 de novembre, a les 9.30 h, i la de Xavier Forcadell Esteller, La Mancomunitat de Catalunya: una lliçó històrica de present per a Alcanar, les Terres de l’Ebre i Catalunya, a les 11.30 h, serà la darrera. El Congrés inclou també una vintena de comunicacions de diferent temàtica i de quinze minuts de durada cadascuna que es poden consultar en el díptic de la programació.  A més, el IV Congrés d’Història d’Alcanar inclou activitats paral·leles com la projecció de la pel·lícula Laia, rodada en part a les Cases d’Alcanar; un tinerari per les fortificacions de la Guerra Civil al terme d’Alcanar, a càrrec de les associacions culturals Lo Rafal d’Alcanar i Armall de les Cases i l’exposició José Matamoros Sancho, canonge, periodista, historiador, escriptor i poeta.

L’entrada al IV Congrés d’Història d’Alcanar és gratuïta i lliure i es recomana inscripció prèvia per a facilitar l’organització de l’acte. El Congrés inclou dos modalitats d’inscripció. En cas d’assistència amb certificat de participació per part de l’Ajuntament d’Alcanar cal inscriure’s a través d’aquest enllaç.  En cas d’assistència com a persona docent vinculada d’alguna manera al Departament d’Educació es fa directament a través del següent enllaç del Departament. La inscripció de persones que es dediquen a la docència han de tindre en compte que es tracta d’una activitat reconeguda pel Departament d’Educació a través de l’ICE URV (codi 8000010021) amb una certificació de 15 hores.

Per a més informació sobre el IV Congrés d’Història d’Alcanar es pot contactar al correu electrònic congreshistoriaalcanar@gmail.com o visitar el web http://congreshistoriaalcanar.blogspot.com.

Redacció

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -