14.3 C
Amposta

Intensifiquen la lluita contra el caragol maçana al delta de l’Ebre per frenar l’expansió d’aquesta campanya

La Comunitat de Regants de l'Esquerra instal·la nous sistemes i insta els pagesos a complir les mesures preventives

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La nova expansió del caragol maçana experimentada enguany al delta de l’Ebre, especialment al marge esquerre, ha obligat els arrossaires a intensificar les mesures per evitar que la plaga acabi tornant a afectar la collita. La Comunitat de Regants de l’Esquerra treballa a corre-cuita en la instal·lació de dispositius a la xarxa de reg que evitin l’entrada dels caragols dels camps d’arròs a les sèquies, incrementant el risc d’infecció. També ha fet una crida als pagesos perquè compleixin les mesures preventives i facin el manteniment necessari. Les restriccions d’aigua per la sequera la campanya passada van portar els regants a prioritzar el manteniment del cultiu per sobre del control de la plaga, fet que ha facilitat que s’escampi de nou.

“O teníem aigua, o no fèiem arròs”, certifica el tècnic encarregat del control de la plaga de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, Salva Martí. Davant l’amenaça que l’hemidelta esquerre tanqués la passada campanya sense collita, fruit de les restriccions que van limitar a la meitat l’aigua disponible, els regants van optar per deixar en un segon pla la lluita contra el caragol que devora la planta de l’arròs en els estadis inicials de creixement. Una plaga que ha minvat collites i generat una despesa milionària en els tractaments per al seu control.

La prioritat de garantir el regadiu al major nombre de parcel·les possibles va conduir a la sectorització i la implementació de mesures per aprofitar al màxim la mancança de recurs, com el rebombeig de l’aigua dels arrossars a les sèquies. “Entre tot, el caragol s’ha escampat per tot. Tot el que podia haver als desguassos i als arrossars ha anat a parar a la i se va expandint si no se fa res”, reconeix Martí. En altres paraules: allò que va servir per sobreviure a la sequera ha resultat contraproduent per contenir la plaga i, ara, cal treballar a fons per tenir-la sota un cert nivell de control, com havien aconseguit fa pocs anys enrere.

Enguany, sense haver ja de patir aquesta campanya per la disponibilitat d’aigua, els regants tornen a enfrontar-se a un dels seus pitjors maldecaps dels últims quinze anys: una nova reinfecció a gran escala del caragol maçana pels arrossars de l’hemidelta esquerre. El gasteròpode invasor, que no es veu afectat en absolut els efectes de la sequera, ha avançat la seva presència als camps molt abans del juliol, quan era habitual. El tècnic assumeix que no queda pràcticament cap racó de l’hemidelta esquerre que no estigui afectat. “Ara hem de hem de complir la nostra responsabilitat i intentar assegurar reg sense caragol maçana o el més mínim”, ha emfasitzat.

La magnitud del problema no és menor. Segons dades fetes públiques aquest dimecres per la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), a principi d’any ja hi havia 600 hectàrees d’arrossars infestades de la plaga. L’any passat només hi havia caragol maçana a la meitat, unes 360 hectàrees, però fa quatre anys s’havia confinat la plaga a unes 50 hectàrees de cultiu. Estimen també que les parcel·les infectades s’han triplicat des de l’última campanya. “Si no fem res enguany, l’any que ve encara serà pitjor”, insisteix el tècnic.

Nou pla estratègic a l’hemidelta esquerre

Per recuperar el control de la situació i portar a ratlla la plaga, la Comunitat de Regants de l’Esquerra va acordar en la seva última junta posar en marxa un “pla estratègic”. D’una banda, detalla Martí, ampliant les mesures que s’executen amb la campanya en marxa per evitar que els exemplars de caragol maçana colonitzin els desguassos des dels arrossars o penetrin a la xarxa de regadiu.

Així, els operaris de la Comunitat treballen instal·lant planxes metàl·liques a mode de voladís dins dels sobreeixidors de les descàrregues de les sèquies -elements que canalitzen cap als desguassos el possible excés de cabal i eviten inundacions o danys de les estructures- generant un salt d’aigua. Això impedeix que els caragols hi circulin per expandir-se.

Addicionalment, es col·loquen també gomes, teles o mànegues embolcallant les sortides d’aigua a les parcel·les. Quan aquests conductes deixen d’aportar aigua als quadres els dispositius impedeixen que l’aigua circuli cap a les sèquies i això barra el pas dels caragols que volen remuntar en aquella direcció.

Són mesures que ja s’havien assajat i implementat de forma pilot anteriorment però que la Comunitat vol ara estendre de forma generalitzada per frenar la plaga. La seva efectivitat, però, depèn també en bona mesura del compromís dels pagesos a l’hora de garantir el seu manteniment i efectivitat.

L’entitat disposa de diversos canals en xarxes socials per fer arribar i refrescar, periòdicament, aquesta informació als regants. “Intentem conscienciar del problema, que ja el saben, però alguns podrien fer una mica més”, adverteix Martí. Per això, s’ha encarregat també a tècnics, zeladors i regadors que assumeixin un paper encara més vigilant en el seguiment de la implementació d’aquestes mesures i contrarestar els casos de manca d’implicació.

“Alguns arrenquen les gomes -de les boques de reg- quan passen amb els tractors i no les tornen a posar. La gent que es despreocupa una mica. Al final es queden només les gomes dels desguassos que col·loquem nosaltres perquè som els que els mantenim”, exemplifica. “Volem conscienciar-los perquè ho respectin una mica i entre tots aconseguir alguna cosa bona”, referma.

Saponina granulada

Tot i que la situació torna a ser complicada, l’experiència de quinze anys de lluita contra la plaga, l’anàlisi dels encerts i dels errors, permet visualitzar una estratègia de llujita. L’autorització, enguany, de poder utilitzar saponina granulada, que arriba fins al fons de l’arrossar i ataca de forma efectiva el caragol maçana fins i tot quan la planta ja té fulla desenvolupada, juga a favor. Per contra, alerta Martí, la sembra en sec podria no resultar efectiva en molts casos si no s’apliquen tractaments addicionals. Segons la FCAC, en algunes parcel·les s’ha hagut de resembrar i fer nombroses aplicacions per garantir la campanya.

Més enllà de la sega, els regants tornaran a posar en marxa mesures que ja han demostrat la seva efectivitat, tot i la dificultat tècnica i agronòmica de la seva aplicació efectiva a tot l’hemidelta esquerre. És el cas del bombeig i inundació dels arrossars i les sèquies amb aigua del mar. Segons el tècnic, aquest continua sent el mètode de lluita més efectiu per combatre la plaga. La dificultat d’arribar als punts més elevats dificulta i retarda la reinfectació, però no permet eliminar aquest risc. Per limitar l’expansió, els regants de l’esquerra també han sectoritzat la xarxa de regadiu.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -