14.3 C
Amposta

Instal·len les llambordes en homenatge als 10 flixancos deportats als camps nazis en un acte molt emotiu

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest diumenge dia 7 de novembre ha tingut lloc la instal·lació de les deu llambordes Stolpersteine a Flix, a la Ribera d’Ebre. Ha estat en un acte molt emotiu i presidit pel director del Memorial Democràtic, Vicenç Villatoro, i el batlle de Flix, Francesc Barbero, i amb la presència de familiars de les víctimes.

Fotografia de l’arxiver de Flix, Josep Antoni Collazos, el batlle de Flix, Francesc Barbero, Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic i alumnes de l’Institut de Flix | Facebook del batlle Francesc Barbero

Alumnes de l’Institut de Flix, que treballen la memòria democràtica al centre, han participat en l’acte realitzant les lectures de les llambordes abans de ser instal·lades davant la presència dels familiars i altres persones assistents. Vuit Stolpersteine s’han instal·lat a davant els domicilis on van viure en llibertat els deportats, però les altres dues s’han instal·lat a l’entrada del refugi antiaeri del carrer Sant Josep, ja que no s’ha pogut trobar ni família directa ni domicili conegut. Han apadrinat aquestes dues llambordes l’Associació Cultural La Cana i el Col·lectiu Antifeixista Lo Biberó, dues entitats de Flix que treballen per la memòria.

Els parlaments finals per part de Francesc Barbero, batlle de Flix, i Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic, han tingut lloc a la plaça Major, on s’han instal·lat les tres llambordes finals amb la presència els membres del grup de recreació la XV Brigada Mixta. L’Escola Municipal de Música de Flix ha tancat solemnement l’acte després dels parlaments en una jornada on s’han posat nom i lloc a les persones que un dia van deshumanitzar tatuant-los un número.

Segons Vicenç Villatoro, cada llamborda és única i el seu objectiu és retornar a les víctimes la humanitat que els camps nazis els van prendre, assignant un nom i un lloc a cada persona. Un fet molt important, sobretot per a les famílies, perquè suposa un acte de reconeixement. Per la seua banda, Francesc Barbero, ha quedat molt satisfet de l’acte, “un acte de memòria, de reparació i de justícia als deu deportats flixancos”, un acte que ha estat precedit de molta feina, sobretot a l’hora de localitzar familiars i domicilis.

Aquestes deu llambordes se sumen a les deu instal·lades el passat mes de juny a Amposta i ja en son vint les instal·lades a les Terres de l’Ebre.

Fotografia del moment de la instal·lació d’una de les llambordes | Facebook del batlle de Flix, Francesc Barbero
Una de les llambordes instal·lades | Fotografia del Facebook del batlle de Flix, Francesc Barbero

Redacció – Ll. S

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -