14.3 C
Amposta

Instal·laran plaques solars a les escoles agràries de Gandesa i Amposta i a la nauticopesquera de l’Ametlla de Mar

La mesura suposarà instal·lar 69 kWp de potència i ocupar 540 m2 de cobertes, amb una inversió de 174.000 euros

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural instal·larà enguany equips d’autoconsum fotovoltaic a 3 dels seus edificis de les Terres de l’Ebre. En total, es posaran en servei 69 kWp d potència sobre 540 m2 de cobertes, que permetran generar 91,7 MWh anuals d’energia elèctrica. El projecte suposarà una inversió de 174.000 euros.

Els edificis on s’instal·laran les plaques fotovoltaiques són l’Escola Agrària de Gandesa i Oficina Comarcal del Departament a la Terra Alta, l’Escola Agrària d’Amposta i l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya, a l’Ametlla de Mar.

Els equips s’instal·laran en el termini de dos mesos i mig a partir de l’adjudicació del contracte. El projecte preveu que gairebé el 60% de l’electricitat produïda es destini a abastir el consum dels mateixos edificis, mentre que en el futur la resta s’abocarà a la xarxa elèctrica.

La mesura té dos objectius: per una banda, contribuir a fer avançar la transició cap a un nou model energètic descarbonitzat, basat en l’estalvi i l’eficiència energètica i les energies renovables; per l’altra, que la Generalitat esdevingui un model per a la societat catalana en matèria d’autogeneració d’electricitat a partir d’energies renovables.

Un primer pas de 20 edificis a Catalunya

En el conjunt de Catalunya, el Departament invertirà aquest any 1,4 milions d’euros en la instal·lació d’equips d’autoconsum fotovoltaic en 20 dels seus edificis. La mesura permetrà la posada en servei de 749 kWp de potència sobre un total de 4.200 m2 de cobertes, i és el tret de sortida per dotar tots els edificis de serveis del Departament amb equips d’autogeneració d’energia. Aquestes 20 instal·lacions generaran 945,9 MWh anuals –l’equivalent al consum d’unes 300 llars-, dels quals un 60% es destinarà a cobrir la demanda d’energia d’aquests equipaments públics. En total, s’utilitzarà un 76% de la superfície aprofitable de les cobertes dels edificis.

La instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis i equipaments del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural se suma al conjunt de mesures que el mateix departament ha posat en marxa per accelerar la transició energètica que viu Catalunya. En aquesta mateixa línia, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) dotarà totes les estacions depuradores d’aigües residuals amb instal·lacions fotovoltaiques per tal que generin fins al 78% de l’energia que consumeixen. Enguany, l’ACA té previst equipar 29 depuradores amb equips d’autogeneració, amb una inversió de 3,3 milions d’euros.

A més, en poc més d’un any, s’ha aprovat un nou marc normatiu per al desenvolupament d’energies renovables que ha contribuirà a prioritzar la generació distribuïda i a l’equilibri territorial i també simplifica la pràctica de l’autoconsum; s’ha iniciat el programa per a la constitució d’una energètica pública; s’ha obert un programa d’ajuts dotat amb 115 milions d’euros procedents dels fons europeus Next Generation per fomentar l’autoconsum; s’ha començat el desplegament de la xarxa d’oficines comarcals per a la transició energètica; i s’ha augmentat l’impost que grava els residus nuclears per crear un fons de 20 milions d’euros per accelerar la transició energètica, entre d’altres.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -