14.3 C
Amposta

Infosa demana un projecte per consolidar la barra del Trabucador i evitar nous trencaments

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Infosa, empresa que gestiona les Salines de la Trinitat al Delta de l’Ebre, exigeix al govern central que prengui mesures per tal de restablir la barra del Trabucador en el termini de temps més curt possible a més de buscar nous sistemes com la instal·lació d’un sistema de dragatge que aporti els sediments adients en els moments necessaris per a mantenir la silueta del delta i poder actuar en contundència en els moments més crítics de les llevantades. Cal habilitar una inversió més important que la ja anunciada, per mantenir l’accés a les salines i mantenir la singularitat d’aquest espai natural del Delta de l’Ebre i a l’hora l’activitat econòmica de l’empresa, de la qual depenen 60 llocs de treball directes. Cal recordar que l’empresa ha hagut de realitzar un ERTO que afecta el 90% de la plantilla.

El govern ha manifestat que l’actual situació d’alarma per la Covid-19 fa que s’hagi hagut d’ajornar l’inici de les obres previstes. L’empresa però, considera que l’actuació consisteix bàsicament en una tasca mecànica duta a terme per maquinària pesant, amb un nivell de risc personal pràcticament inexistent.

Durant aquest període d’inaccessibilitat a les Salines de la Trinitat, l’empresa no pot posar en el mercat un producte com la sal, imprescindible en molts àmbits com la indústria alimentaria, els supermercats, tractaments d’aigües o indústria química, entre d’altres.

La barra del Trabucador es va veure afectada els passats dies 20 i 21 de gener pel temporal Gloria, que va deixar sota les aigües prop de 4 quilòmetres de trajecte d’aquest braç de sorra, únic accés terrestre a les Salines de la Trinitat. Des del primer temporal, Infosa porta invertits en els treballs de regeneració de la barra del Trabucador 400.00 €, que de ben poc han servit, després que una altra llevantada a mitjans de març tornés a deixar l’indret inaccessible. Aquesta setmana l’empresa ha reiniciat novament les obres de regeneració de l’accés.

A més dels efectes negatius sobre l’empresa Infosa, el trencament de la barra del Trabucador pot provocar un greu perjudici a l’entorn natural de la Punta de la Banya un indret de reconegut interès i valor natural i altament protegit, ja que sense l’activitat que es porta a terme a les salines de la Trinitat la gran majoria d’espècies que viuen i nidifiquen a aquest espai acabarien desapareixent. L’actual activitat salinera d’Infosa genera tot un entorn d’alt interès mediambiental en col·laboració estreta amb el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Projecte de Costes de 700.000 € aturat

La Dirección General de Costas es va comprometre a finals de gener a realitzar un projecte de consolidació de la barra del Trabucador que consistia a aportar 120.000 m³ de sorra per habilitar un braç d’uns 50 m d’amplada, amb un cost de 700.000 €. El projecte havia de començar el passat 17 de març, però el govern va comunicar que s’ajornava fins a nova ordre a causa de l’estat d’alarma per la Covid-19.

Infosa està treballant en un projecte que li permeti traslladar el seu producte via marítima, permetent el transport dels camions per mar a través de la Badia dels Alfacs, utilitzant pontones de trasllat amb base al port de Sant Carles de la Ràpita.

Aquest projecte alternatiu necessita però el suport i la tramitació de permisos del Departament de Ports i Costes de la Generalitat depenent de la conselleria de Territori i Sostenibilitat i també de l’ajuntament de Sant Carles de la Ràpita. Precisament l’alcalde Josep Caparrós, ha més de donar suport públicament a l’empresa, ja ha manifestat en diversos mitjans de comunicació, que “la situació és dramàtica i cal una actuació imminent”.

Segons Joan Sucarrats, gerent d’Infosa, “sóc conscient de la greu situació que vivim actualment, però cal avançar en la posada en marxa d’un projecte que permeti reforçar l’espai natural del Trabucador i mantenir l’empresa”Sucarrats  insta al govern, “a seguir buscant solucions per donar la millor resposta com més aviat millor”, tenint en compte que un cop passada l’actual situació d’alarma l’empresa hauria de reprendre la seva activitat amb total normalitat com faran la majoria de les empreses i no es podrà fer si no es posa solució l’accessibilitat les salines.

Per la seva part, la representant sindical dels treballadors d’Infosa, Neus Pagà, considera que, “aquesta situació d’impotència generalitzada que viu la humanitat, és semblant a la que ens va tocar viure el passat 20 de gener quan els treballadors es van quedar aïllats quan el temporal va afectar l’accés i no els va permetre anar a treballar”. Neus Pagà desitja que, “un cop passi el malson de la Covid-19, puguin tornar a la feina amb les màximes garanties de mobilitat i seguretat, reconeixent l’esforç inversor que ha fet l’empresa per intentar solucionar el problema d’accessibilitat”.

Infosa produeix 100.000 tones de sal anuals

Infosa, és una empresa dedicada a la producció, extracció, tractament, envasat i comercialització de sal marina en les seves diferents presentacions de mercat.

Propietària de les Salines de la Trinitat (Sant Carles de la Ràpita) des de 1946, està portant a terme una activitat documentada a les Salines de la Trinitat des del segle XVIII i és una de les principals companyies espanyoles de producció de sal marina i l’única a Catalunya.

Infosa produeix una mitjana de 100.000 tones de sal anuals, exportant el 70% del seu producte a països com França, Alemanya, Anglaterra, Irlanda, Holanda, els EE.UU, la major part dels països del nord d’Àfrica, a més del consum intern, amb una facturació de 14 M€Actualment dona feina a 60 treballadors fixos i 50 de temporals en època de recollida.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -