14.3 C
Amposta

Incrementa un 50% la producció hidroelèctrica de l’Ebre respecte el primer quadrimestre de 2019

S’ha pogut assolir per les pluges i perquè les reserves d’aigua als pantans estaven assegurades, ja que es van situar en un 92,5%

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La divisió renovable d’Endesa, Enel Green Power, ha produït més de 738.976 megavats hora (MWh) d’energia hidroelèctrica a la conca de l’Ebre durant els primers quatre mesos de l’any, la qual cosa suposa un notable increment respecte al mateix període de l’any anterior. En concret, d’un 50%. D’aquesta manera, les centrals hidràuliques de Mequinensa, Riba-roja i  Flix haurien satisfet l’equivalent al consum energètic anual de més de 210.000 llars, o el que és al mateix, d’una ciutat com Tarragona durant gairebé mig any.

De fet, i malgrat no arribar a màxims històrics, aquesta xifra es troba lleugerament per sobre de la mitjana històrica (prop d’un 3%), que es situa en 719.024 MWh, i s’ha aconseguit produir mitjançant les tres plantes hidroelèctriques que Endesa té ubicades al riu Ebre, les quals entren en funcionament un cop s’han cobert i garantit les necessitats essencials com són el consum de boca de les comarques de Tarragona, el cabal ecològic dels rius i el regadiu.

L’augment d’aquest tipus d’energia renovable ha estat possible per l’alt volum de precipitacions que hi ha hagut durant el primer quadrimestre de l’any en comparació amb l’any passat, que va ser molt sec. També hi han influït les nevades acumulades durant tot l’hivern, que estan contribuint a un desgel generós durant la primavera provocat per l’augment de les temperatures, així com a l’òptim aprofitament de les reserves d’aigua als pantans i cabals en els rius gràcies a una contínua millora en l’eficiència operativa per part d’Endesa i al compromís de la Companyia amb el medi ambient i altres usos, com per exemple laminar crescudes als rius per regular els cabals o buidatges extraordinaris per arrossegar macròfits (plantes aquàtiques) que s’acumulen en el tram final dels rius.

En aquest sentit, els embassaments de l’Ebre on Endesa hi té les centrals hidroelèctriques han acumulat aigua fins 92,5% de la seva capacitat total de mitjana. En termes absoluts vol dir que, dels 1.476 hm3 de capacitat global que té la conca, es van acumular a 30 d’abril reserves de fins a 1.365 hmd’aigua.

L’aigua, líder com a font d’energia renovable

Endesa, mitjançant la divisió d’energies renovables Enel Green Power, s’encarrega de gestionar 55 centrals hidràuliques a Catalunya: 41 a les comarques de Lleida, 7 a les de Girona, 5 a la Catalunya Central i 2 a les Terres de l’Ebre.  En total, la potència instal·lada de la Companyia en centrals hidràuliques al territori català és de 2.382 MW, mentre que a les Terres de l’Ebre és, en particular, de 629 MW. A més, des de la conca de l’Ebre també es gestiona la central hidroelèctrica Mequinensa, que es troba aigües amunt del riu Ebre, a Aragó, al límit amb Catalunya. D’aquesta manera, les tres plantes situades a l’Ebre compten amb una potència instal·lada de 755 MW.

Tot plegat situa la tecnologia hidràulica com la líder en renovables, no només a Catalunya, sinó també a tot l’Estat. I és que, a través d’Enel Green Power, es gestionen  més de 7.438 MW de capacitat renovable a tot Espanya. D’aquests, 4.701 MW són de generació hidràulica convencional; i la resta, 2.737 MW són d’energia eòlica (2.292 MW), solar (352 MW), minihidràulica (79 MW) i altres fonts renovables (14 MW).

En aquest sentit, Endesa és conscient que opera i utilitza els recursos naturals per a la seva activitat empresarial i que cal fer-ho d’una forma sostenible per assegurar que les generacions futures podran continuar-ho fent, tot acompanyant el desenvolupament dels entorns socials en els quals s’opera. És per això que el desenvolupament sostenible és un pilar essencial de l’estratègia de la Companyia, que promou el canvi cap a un model d’economia circular. De fet, la gestió de l’aigua és, en aquest sentit, circular, ja que el 99% de l’aigua captada per utilitzar-la en les instal·lacions d’Endesa és retornada al medi perquè pugui ser novament utilitzada.

Enel Green Power, dins del Grup Enel, està dedicada al desenvolupament i operació de renovables a tot el món, amb presència a Europa, Amèrica, Àsia, Àfrica i Oceania. Enel Green Power és líder global en el sector de l’energia verda amb una capacitat gestionada de més de 46 GW en una combinació de generació que inclou eòlica, solar, geotèrmica i hidroelèctrica, i que està al capdavant de la integració de tecnologies innovadores en plantes d’energia renovables.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -