14.3 C
Amposta

Incloure olis essencials en la dieta de les orades és efectiu per al control d’un ectoparàsit

S'ha observat una reducció de el 78% de l'ectoparàsit i de prevalença dels estadis parasitaris en els peixos que van rebre l'additiu

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un consorci format per investigadors del programa d’Aqüicultura de l’IRTA de Sant Carles de la Ràpita, del departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Institut de Ciències Marines d’Andalusia (CSIC-ICMAN), en col·laboració amb l’empresa de nutrició animal TECNOVIT-FARMFAES , han demostrat experimentalment que és possible reduir la incidència de l’ectoparàsit branquial Sparicotyle chrysophrii en l’orada (Sparus aurata) mitjançant l’ús d’estratègies nutricionals basades en la incorporació d’olis essencials en la dieta.

S’ha realitzat un estudi amb un additiu alimentari microencapsulat a base d’olis essencials d’all, carvacrol i timol (AROTEC-G) per tal d’avaluar el seu efecte protector en brànquies.

Segons explica Enric Gisbert, investigador principal del projecte i cap del programa d’Aqüicultura de l’IRTA, «els peixos van ser alimentats 65 dies amb el pinso que contenia l’additiu objecte d’estudi i posteriorment van ser exposats a un desafiament per cohabitació amb peixos parasitats durant uns altres 39 dies». Per tal d’aprofundir en els mecanismes protectors dels olis essencials avaluats, es va realitzar una anàlisi transcriptòmica (mitjançant microarrays), seguit d’una anàlisi funcional de gens, que va posar de manifest una resposta immune proinflamatòria del teixit branquial realitzada principalment per granulòcits acidòfils, sostinguda per les dues respostes antioxidant i antiinflamatòria.

«Aquests resultats van ser contrastats mitjançant un estudi histoquímic de les brànquies que també va mostrar un augment de glicoproteïnes carboxil·lades riques en àcid siàlic en les cèl·lules mucoses i epitelials dels peixos alimentats amb els olis essencials, el que suggereix la promoció del mecanisme de defensa de la mucosa, en part a través de la modulació de les seves secrecions de mucines», afegeix l’investigador de l’IRTA.

Finalment, els resultats de l’exposició per cohabitació amb peixos portadors de l’ectoparàsit van donar validesa als resultats transcriptòmics i histològics obtinguts a partir de l’assaig nutricional, ja que es va observar una reducció significativa del 78% en la presència total de S. chrysophrii i una disminució de la prevalença de la majoria dels estadis de desenvolupament del paràsit en els peixos alimentats amb l’additiu.

Els resultats d’aquest estudi suggereixen que la microencapsulació dels olis essencials d’all, carvacrol i timol és una estratègia alimentària eficaç amb propietats antiparasitàries comprovades davant S. chrysophrii, amb potencial per a la seva aplicació en l’aqüicultura.

«Aquest és un excel·lent exemple d’investigació conjunta amb una important presència de el sector privat, sent un cas d’èxit clar en què l’acadèmia i la indústria han unit les seves capacitats i coneixements davant d’una problemàtica, oferint una solució concreta a una situació que porta anys afectant al cultiu en gàbies de l’orada a la Mediterrània», assenyala Gisbert.

Els resultats d’aquest estudi han estat obtinguts dins de el projecte JACUMAR ( “Estratègies nutricionals per a la millora en rendiment productiu: ús de pinsos funcionals i dietes en aqüicultura) finançat pel MAPAMA i fons FEMP.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -