14.3 C
Amposta

Incertesa en l’inici de la campanya del musclo al Delta per falta d’aliment a les badies

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

F.R.- La campanya del musclo ha començat amb incertesa al delta de l’Ebre. Els mol·luscs no estan creixent com en altres temporades, segons informa l’ACN. Amb un hivern de poques pluges i un riu Ebre poc cabalós, l’aliment que arriba per als musclos a les badies dels Alfacs i del Fangar és enguany escàs. Les temperatures suaus d’aquesta primavera tampoc ajuden. “No creix suficient i com no fa sol i fa fresca, tampoc es crea menjar”, ha lamentat Miguel Carles, president de la federació de productors del Delta, FEPROMODEL. Els preus estan estancats però els costos de producció no deixen de disparar-se. Fa anys que amb les altes temperatures, a l’estiu, la cria es mor, l’any passat, fins i tot per primera vegada, exemplars adults al Fangar. Per cultivar de nou en compren a altres països i enguany el cost s’eleva a gairebé 2MEUR.

Carles ha explicat que la falta de sediments que arriben del riu frena el creixement del musclo, un fet que s’agreuja amb una primavera de pluges i temperatures suaus. A aquesta preocupació s’hi sumen els danys que provoquen al sector els depredadors. Als habituals, com les dorades i els sards, s’hi ha afegeix el cranc blau, “més astut que els peixos” i més agressiu, que aconsegueix tallar i travessar les xarxes de protecció dels vivers i menjar-se els musclos i també les ostres. “Cultivar avui en dia és bastant complicat. Cada vegada hi ha més cranc blau i ataca més”, ha lamentat el president de FEPROMODEL.

Carles ha assenyalat que aquesta situació provoca un augment dels costos de producció que els fa arribar “molt justos” a mercat, pel que fa a preus. La producció aquesta temporada pot ser curta, possiblement per sota dels dos milions de quilos, però els preus no augmenten. “Es treballa perquè el productor faci més qualitat i menys producció, així es paga més bé i es compensa una mica, perquè sigui més rentable”, ha dit. “El musclo si té carn, té la seva venda garantida. So no és prou bo, encara que sigui barat, no el vol ningú”, ha afegit.

Un altre problema que incrementa la despesa dels mariscadors és la mort de la cria quan les temperatures es disparen a l’estiu. Aquest fenomen s’ha convertit gairebé en habitual en les últimes campanyes i fins i tot es va agreujar l’estiu passat, amb una mortalitat de cria i també de musclo comercial a la badia del Fangar. “No havia passat mai en la història del sector”, ha subratllat Carles. “Hi ha productors que no van poder recuperar els costos de l’any passat i a sobre han hagut de comprar cria per enguany”. De fet, tota la cria de musclo del delta de l’Ebre ha vingut d’altres països i el cost s’aproxima al milió i mig d’euros en cries de musclo i al mig milió d’euros en cries d’ostra, aproximadament.

“Estem en un corredor de la mort”, ha advertit el president dels musclaires. La sorra i els sediments del riu fa anys que provoquen taps a la bocana de les badies, l’aigua no es renova “com toca” i el problema, a diferència d’altres països, no se soluciona. Amb la bocana col·lapsada, la temperatura de l’aigua augmenta més, es moren algunes cries i es genera “un efecte dominó” que acaba matant-les totes. Al Delta és ja una reivindicació històrica i Carles insisteix en la necessitat de crear elements com són els trabucadors. “Aquí tenim la pitjor gestió d’un delta, comparat inclús amb Àfrica”, ha sentenciat.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -