14.3 C
Amposta

Identifiquen les restes del primer soldat a la fossa de Móra d’Ebre

Retornaran a la família les restes del primer soldat identificat a la fossa més gran oberta a Catalunya, a Móra d'Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquest passat diumenge El Punt Avui va publicar un article on explica que la Generalitat de Catalunya, a través del programa d’identificació genètica, ha localitzat un soldat caigut durant la Guerra Civil al front de l’Ebre. Aquest és Andreu Flores Flores, el primer identificat a la fossa més gran oberta fins ara a Catalunya, la fossa del mas de Santa Magdalena de Móra d’Ebre, de la qual s’han recuperat restes de fins a 177 individus.

Segons explica El Punt Avui, Jèssica Flores, neta d’Andreu Flores, va rebre el 31 de gener una trucada del director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, anunciant-li que havien localitzat el seu avi. “Primer no m’ho podia creure, no ens ho esperàvem. Va ser molt emocionant. Només sabíem que havia desaparegut el 18 d’agost del 1938, però res més, ni com, ni on”, explica la neta en aquest mitjà.

Abans de morir, l’any 2018, Josep Flores Xuriguera, el fill del soldat caigut, va accedir a donar una mostra d’ADN per al programa d’identificació genètica de la Generalitat per si un dia apareixien les restes del seu pare, caigut al front de l’Ebre quan ell amb prou feines tenia mig any de vida.

Foto familiar d’Andreu Flores amb la seva esposa i el seu fill, acabat de néixer. ACN

La recuperació d’una valuosa llibreta del doctor Miquel Gras Artero, que va apuntar els noms d’una vintena de pacients a qui va intervenir a l’hospital de campanya del XV Cos de l’Exèrcit republicà lligat a la fossa de Santa Magdalena, feia sospitar que les restes de Flores eren a Móra d’Ebre. “A la llibreta consta que va ser ferit al crani i que el van operar. Era inimaginable que si algun dia se’n trobaven les despulles es pogués saber amb aquesta precisió de detall què li va passar”, comenta la Jèssica.

La informació de la llibreta, que va motivar la intervenció arqueològica. L’associació No Jubilem la Memòria del Priorat va digitalitzar el document i el fill del doctor, Miquel Gras, en va entregar una còpia a la Generalitat. De la vintena de noms que conté, només el de Flores figura en el cens de persones desaparegudes, que actualment disposa de 6.226 inscrits.

Amb l’obertura de la fossa, excavada entre el desembre del 2020 i el juliol de l’any passat, Justícia va comparar amb èxit l’ADN de les restes òssies amb el de Josep Flores. Es tracta del dissetè identificat gràcies a l’encreuament dels perfils genètics de familiars i de les mostres extretes de despulles recuperades. El programa, iniciat el 2016, disposa de més de 2.600 mostres de familiars, però es calcula que els desapareguts podrien ser més de 20.000. Catalunya té documentades més de 600 fosses, de les quals se n’han obert 61. Els nets de Flores animen tothom qui busca un desaparegut a apuntar-lo al cens, com ells van fer el 2009, i a donar mostres genètiques.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, entregarà les restes del soldat a la família el pròxim diumenge en un acte al cementiri d’Arenys de Munt, on Andreu Flores Flores, nascut el 24 de gener del 1908 a Palomares-Cuevas del Almanzora (Almeria), podrà reposar finalment al costat del seu fill Josep.

Redacció – I. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -