14.3 C
Amposta

Gandesa adopta el nou escut, amb referència a la seva història

A la nova imatge hi apareix la corona mural de Ciutat, el guant símbol de l’historia coneguda com “La Farsa” i el color identificatiu de la ciutat: el lila

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Des del passat 11 de gener, la població de Gandesa ja compta amb un nou escut del municipi. Un escut heràldic de porpra on hi apareix un guant sinistre, contrapalmellat i revessat d’argent. Per timbre, una corona mural de ciutat.

Aquest guant fa referència a l’anomenada Farsa de Gandesa, que és el casament entre el fill de Jaume II el Just i hereu de la Corona d’Aragó, i la infanta Elionor de Castella i Portugal, filla del rei Ferran IV de Castella. La llegenda explica que, quan es va acabar la cerimònia, el príncep va fugir precipitadament i es va dixar un dels dos guants que duia. A partir d’aquell moment, el guant va anar prenent importància fins al punt que forma part tradicionalment de l’escut de Gandesa.

El procés no ha sigut ben bé curt, de fet, tot va començar el 23 de febrer de 1996, quan l’Ajuntament de Gandesa va rebre la primera proposta de l’escut heràldic del municipi per part de la Generalitat. Des de llavors l’Ajuntament de Gandesa ha treballat en diferents propostes per adequar l’escut de la ciutat a la legislació vigent. El 27 de març de 2018, el ple de l’Ajuntament de Gandesa va acordar iniciar l’expedient d’adopció de l’escut heràldic del seu municipi. En sessió de 19 de juliol de 2021, el Ple de l’Ajuntament va adoptar l’acord d’aprovar l’escut heràldic municipal amb el quòrum de la majoria absoluta del nombre legal de membres de la corporació.

Finalment, el 20 de desembre de 2021 el DOGC publica la resolució PRE/3823/2021, on dona conformitat a l’adopció de l’escut heràldic del municipi de Gandesa, d’acord amb la Legislació vigent (Reglament del símbols dels ens locals de Catalunya).

Redacció- Ll. F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

1 COMENTARI

 1. Envers el nou escut oficial de l’Ajuntament de Gandesa:
  1. El vigent Decret 139/2007, de 26 de juny, pel qual es regulen la denominació, els símbols i el registre d’ens locals a Catalunya te un caràcter dispositiu pel que fa a la modificació dels símbols. Res obliga a aquesta modificació, adopció o canvi.
  2. La legislació sectorial fa esment als símbols dels “ens locals” (Administració pública) diferenciant-los dels símbols del municipi. Que sigui l’escut de l’Ajuntament no vol dir que sigui el del municipi.
  3. En data 29 d’octubre de 2020 (Acta del Ple 7/2020), el Ple de l’Ajuntament va aprovar l’escut heràldic de Gandesa sense passar per la prèvia informació prèvia de la proposta que exigeix l’article 40.1 del Decret 139/2007.
  4. De manera sorprenent, el 24 de març de 2021 es publicà un anunci d’informació pública per un termini de 30 dies (24 març-24 abril) els quals es van convertir únicament en 10 dies efectius i, en tot cas, sense més publicitat que la del DOGC (núm. 8372). Ni un trist anunci a les xarxes socials.
  5. Pel que fa a l’escut s’han obviat consideracions heràldiques per a incloure com acompanyaments -article 31 del Decret 139/2007- els títols de la Molt lleial, heroica i immortal o el color gules (vermell) del fons o camper. En canvi s’han respectat les opinions heràldiques per a eliminar la corona reial tot i què es respecta la decisió monàrquica de reconèixer Gandesa com a ciutat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -