14.3 C
Amposta

Formatges en bon o mal estat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El formatge es troba en qualsevol frigorífic; i una pregunta que es fa molta gent: els formatges tenen data de caducitat?

El formatge és un aliment derivat de la llet de diferents animals de granja que se sol menjar gairebé diàriament. Pot tenir diferents textures, depenent generalment del tipus de llet utilitzada i el temps de curació. Cada varietat té una vida útil diferent abans de deixar de ser apta per al consum. Els catalans som uns grans consumidors de formatges: aproximadament uns 10 quilos per persona i any.

El formatge conté organismes vius que estan constantment consumint-lo i madurant-lo. Un dels senyals més evidents que diu que el formatge no està en condicions és la presència de floridura -a excepció dels formatges blaus, és clar. Però no en tots els formatges cal desfer-nos del producte sencer.

Els formatges més curats de pasta dura o semidura poden aprofitar-se sempre que es talli la part florida. És important tallar 1 cm més al voltant de la floridura per assegurar-se retirar-la del tot. Però aquesta tècnica no serveix en el cas de formatges processats, cremosos, frescos o de pasta suau, que s’hauran de rebutjar immediatament.

S’ha de tenir present que en el cas del formatge el sabor i l’olor no van de la mà. Que un formatge tingui una olor intensa no vol dir que ja no estigui bo. Si el formatge desprèn una olor d’amoníac llavors sí que és un senyal que indica que no és saludable. La vista és un altre dels sentits que es pot utilitzar. Si l’escorça del formatge és més fosca i arrugada del que és habitual és millor no consumir-lo.

També és essencial distingir què és normal i què no ho és en un formatge. En alguns, és habitual que hi hagi floridura, ja que pot formar part del procés de maduració, com en el cas, per exemple, del gorgonzola, del rocafort o del cabrales.

La forma en què s’emmagatzema també tindrà molt a dir. No és el mateix guardar-lo a la nevera, que deixar-lo en el taulell o en un armari de la cuina. Es recomana no consumir formatges que hagin estat a temperatura ambient durant dues hores o més. El correcte és refrigerar-lo embolicat en plàstic, així la floridura no es desenvoluparà tan ràpidament.

Cada formatge dura un temps determinat. A major curació més llarga la seva vida útil, i serà així si el formatge es conserva en condicions òptimes, és clar.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -