14.3 C
Amposta

Flix i l’IDECE treballen per reactivar la navegació fluvial al nord de la Ribera d’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El nou director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), Josep Maria Sáez, juntament amb el regidor Caco Casals i el batlle de Flix, Francesc Barbero, van visitar la setmana passada la resclosa de navegació de l’embassament de Flix de la mà dels responsables d’Endesa.

Aquesta resclosa, construïda als anys 40 i que va donar servei durant bona part del segle XX al pas de llaguts, és una estructura molt important de formigó armat amb un túnel de navegació per sota del municipi amb un salt d’aigua de 12 metres de desnivell que mitjançant un sistema de comportes aconsegueix fer passar embarcacions d’un costat a l’altre d’embassament.

La resclosa va estar en funcionament fins als anys 80, principalment, per al pas de llaguts, i quan la navegació d’aquest tipus d’embarcacions va decaure, es va utilitzar durant un temps per a embarcacions recreatives. Des de fa anys, l’Ajuntament de Flix està reclamant que es reactivi el seu ús, que permetria connectar un tram de quinze quilòmetres de riu des de l’assut de la Central Nuclear d’Ascó, que no disposa de cap pas per a embarcacions, fins als peus de l’embassament de Riba-roja, que tampoc disposa d’aquest tipus d’infraestructura. Al mig està l’embassament de Flix i aquesta resclosa, per tant, la seua habilitació permetria connectar dos trams importants de riu, amb el consegüent impuls d’activitats d’oci i de turisme, sobretot, a la part nord de la Ribera d’Ebre.

Des de l’IDECE, que entre altres tasques és qui s’encarrega de la gestió del canal navegable que va des d’Ascó fins al mar, s’ha adquirit el compromís d’ajudar a fer realitat el retorn de la navegació fluvial en aquest tram de riu. Des del consistori valoren molt positivament la visita i la reunió de feina que s’ha dut a terme aquest dilluns, de la qual en seguiran un seguit d’accions durant els mesos vinents que s’espera que serveixi perquè en una última instància es pugui reobrir el canal i la resclosa a la navegació.

L’Ajuntament de Flix considera que és un actiu importantíssim de turisme, ja que la simple instal·lació en si mateixa és molt espectacular. Francesc Barbero assegura que “aquesta obertura de quinze quilòmetres de riu de navegació permetria posicionar-nos en un sector on malauradament vam quedar apartats arran de la construcció de l’assut d’Ascó sense cap mena d’infraestructura de pas i que ara mateix talla als pobles de Flix i Riba-roja de la resta del canal navegable que va fins al mar”. “Esperem que puguem fer realitat una altra vegada aquesta navegació i en futures instàncies caldrà plantejar també que es fa en l’assut d’Ascó”, ha afegit.

El nou director de l’IDECE, Josep Maria Sáez, juntament amb el regidor Caco Casals i el batlle de Flix, Francesc Barbero, han visitat la resclosa de navegació de l’embassament de Flix de la mà dels responsables d’Endesa.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -