14.3 C
Amposta

Exposicions presencials i virtual i un passeig pel far de Sant Carles de la Ràpita per a aquest cap de setmana

El Museu del Port se suma a la iniciativa ‘Els objectes parlen’ de la Xarxa de Museus Marítims

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquesta setmana, l’Arxiu del Port ens acosta, en format d’audiovisual, a l’exposició que es va poder contemplar entre l’11 d’abril i el 3 de juliol de 2009 al Tinglado 1 del Moll de Costa: “Tarragona durant la Guerra del Francès (1808-1814)”. Fou una mostra que es va coproduir entre el Port de Tarragona i l’Ajuntament de Tarragona, amb motiu del bicentenari del setge de la ciutat durant la Guerra del Francès. Es pot visualitzar a: https://ja.cat/ODLN0.

I també l’Arxiu ens convida, dins de la seva xarxa social de Twitter, a visitar el far de Sant Carles de la Ràpita, un dels fars més emblemàtics que gestiona el Port de Tarragona (https://ja.cat/Z23y3). I conjuntament amb Publicacions del Port posen a l’abast de tot el públic, gratuïtament, els llibres editats per l’entitat portuària, mitjançant les xarxes socials, #lectures confinades, que es poden consultar i descarregar a https://ja.cat/2nt8j.

Tres exposicions al Moll de Costa

Des del dia 16 de juny es poden tornar a contemplar les exposicions del Moll de Costa, que van haver de tancar portes per l’arribada de la pandèmia, en els mateixos espais expositius i horaris. Cal remarcar que es garantiran tots els requisits previstos per les autoritats sanitàries a conseqüència de la crisi de la Covid-19 i s’aplicaran les diferents mesures i es reforçaran les tasques de neteja i desinfecció

Així, es pot tornar a transitar per l’espai expositiu del Tinglado 1, vora la mar, per gaudir de les mostres Expressions. Homenatge a la Dona’ de Carmen Valverde i ‘Vent de Dalt. Escuela de Marineria del Nàutic de Tarragona’ impulsada pel Museu del Port mentre que al Refugi 1 es pot veure la mostra de ‘Telos’ de Carme Porta. L’entrada a tots els recintes és lliure. L’exposició ‘Vent de Dalt o aprendre a navegar. Escuela de Marineria del Nàutic de Tarragona’, forma part dels actes de celebració del centenari del naixement de Tomás Forteza Segura. El Museu d’Art Modern de Tarragona va inaugurar el passat febrer l’exposició vinculada al seu vessant de poeta i llibreter, per la nostra part l’exposició mostra la seva faceta de director de l’escola de Marineria del Club Nàutic de Tarragona. L’exposició és organitzada pel Museu del Port de Tarragona, amb el suport i la col·laboració de Tomàs Forteza Antonio, del Reial Club Nàutic de Tarragona i dels antics alumnes de l’Escola que han cedit imatges i material per poder portar a terme l’exposició.

Els anys seixanta del segle passat, el Club Nàutic de Tarragona oficialitza una nova activitat vinculada amb la formació d’aprenents de mariners. Coneguda com a Escuela de Marinería del Club Nàutic de Tarragona, passà a ser Escola de formació d’aprenents de mariners pel fet d’ampliar els seus continguts, més enllà d’atorgar el títol de patró d’embarcacions esportives. Integrada a la Secció de Vela aviat va tenir autonomia amb la creació d’un patronat i un reglament. Fou la primera escola nàutica i esportiva de l’Estat i va comptar amb el suport de la Federación Nacional de Vela i les aportacions personals de socis perquè els seus fills i filles tinguessin afició a la mar i practiquessin la navegació a vela. L’Escola fomentava les activitats esportives en embarcacions a vela de regates i formava a aprenents de mariners en diferents categories i edats a més d’incorporar la participació de les noies, juntament amb els nois, fet a destacar en aquells anys. Per a Tomàs Forteza Segura, Maso navegar a vela era una de les seves grans passions. Va començar a fer-ho al riu Ebre gràcies a la petita embarcació Vent de Dalt i que fou l’antecedent de la futura goleta del mateix nom de la qual en seria armador. La goleta Vent de Dalt, de 6 metres d’eslora, propietat de Tomàs Forteza Segura va ser el primer vaixell escola que va tenir el Club Nàutic. També al Tinglado 1, ‘Expressions. Homenatge a la dona’ de la terrassenca Carmen Valverde, recull el projecte de fer un homenatge a les dones. Una iniciativa que aplega setze retrats de gran format en el qual diferents dones mostren expressions i estats mentals i emocionals.

A través de la col·lecció “Expressions” vull transmetre a l’espectador, de forma frontal i directa, les emocions i sentiments de les dones. De l’alegria a la tristesa, de la diversió a la malenconia, de l’èxtasi a la reflexió… plasmant sobre l’obra la gran riquesa expressiva femenina, potenciada pel format del quadre i la potència dels colors usats. La gamma de colors que en els sentiments més alegres es percep amb força, es dilueix quan els estats d’ànim són més tristos i arriba a desaparèixer quan la dona plora… la tristesa absoluta. ‘Pretenc aconseguir l’interès dels joves per l’art i que aquest col·lectiu pugui participar de l’exposició sense caure en l’avorriment que comporta visitar un museu o una galeria d’art’, segons l’autora. I segueix: “La millor recompensa a un any intensiu de creació seria que la col·lecció es convertís en un factor d’ajuda psicològica a les dones que per circumstàncies de la vida hagin pensat que són insignificants. L’obra fonamentada en elles els ha de fer veure que no ho són d’insignificants, sinó tot el contrari”.

Mentre que al Refugi 1, l’exposició “Telos”, de Carme Porta, explora la representació de la natura a través d’un diàleg entre el visible i invisible. El seu objectiu parteix de l’observació directa de la natura i de la memòria com aquella experiència personal, que es desplaça de manera constant i sorprenent a través del laberint de la vida, amb la finalitat única de trobar el lloc que ens correspon. Paral·lelament, “Telos”, en el món grec, apel·la a la màxima virtut, aquella que genuïnament humana reivindica el nostre destí, això és la capacitat d’autorealitzar-se amb plenitud, procés en continu estat de canvi que implica prendre decisions a cada instant i donar resposta al que volem ser i què volem dir.

L’exposició consta de quatre apartats: l’aproximació a la natura sota l’òptica impressionista, la natura entesa com una manera de pensar el temps, la percepció del món natural com un fluid que relaciona unes coses amb les altres i la representació de l‘invisible a través del diàleg que s’estableix entre les formes belles i la seva indeterminació. L’horari expositiu de tots els recintes és de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores i de 17 a 20 hores. Diumenges i festius d’11 a 14 hores i dilluns és tancat. Les exposicions es podran visitar fins al 31 d’agost.

El Museu del Port més a prop

El Museu del Port s’ha sumat a la iniciativa de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana: Els objectes parlen. Es proposa des del perfil d’Instagram una cadena a partir d’un objecte que ens explica la seva història convidant a participar en cada museu de la xarxa, de la qual el Museu en forma part. D’aquesta manera s’estableix un diàleg amb els objectes que de manera lúdica fa visibles les nostres col·leccions. Es pot seguir des del perfil @mardemuseus i descobrireu el diàleg https://www.instagram.com/mardemuseus.

I també des d’aquesta entitat museística, es repensa la manera d’acostar-se al públic en aquest temps de confinament i presenta la iniciativa Fem memòria… una nova secció en la qual cal la col·laboració del públic. El Museu disposa d’un arxiu de fotografies històriques i vol contrastar i completar la informació d’algunes imatges gràcies a les vivències i coneixements de les persones del territori. La informació es facilitarà al Facebook del Museu els dilluns i els divendres per recuperar entre tots la història del nostre Port.

També us podeu endur la col·lecció del Museu a casa, que es pot descobrir en el seu fons a les xarxes socials #museusacasa.

Cançons i contes al Teatret

El Teatret del Serrallo ha convocat aquest mes les Bases del PortAutors 2020 (ja.cat/Bases2020PortAutors), un esdeveniment reeixit que acosta les veus del territori des d’un escenari emblemàtic. Es poden consultar a totes les xarxes socials, NOTA DE PREMSA 4/5 NOTA DE PREMSA Informació premsa@porttarragona.cat porttarragona.cat tant de PortAutors (facebook i instagram) com del Teatret del Serrallo (facebook, instagram i twitter) així com a la pàgina web del Port de Tarragona, el Teatret en marxa. L’èxit d’anteriors edicions i el ressò que es manté a les xarxes socials, com ara la difusió dels finalistes de Port finalistes del PortAutors d’edicions passades, i que es pot seguir al canal de Youtube (https://ja.cat/PortAutors )

I també des del Teatret s’acompanya el públic familiar amb una proposta sobre el món dels contes, enriquidora i diferent, que obre el projecte del Banc de contes, destinat a oferir i posar a disposició contes per a tota la família. Es poden seguir enviant contes i es publicaran a l’esmentat Banc.

Es poden consultar tots al canal de Youtube: https://ja.cat/acaudorella i https://ja.cat/maratodecontes. I també es pot seguir des del canal de televisió TAC 12 Totes les activitats són en el marc de la commemoració del 150 aniversari de la Junta d’Obres del Port de Tarragona.

Redacció – R. T.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -