14.3 C
Amposta

Èxit rotund en la presentació del llibre “Terres de l’Ebre. Reserva de la Biosfera. El gran atles de les Terres de l’Ebre”

Més de 150 persones han assistit a la presentació del llibre que agrupa els principals aspectes físics, socioeconòmics i ambientals del territori

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Més de 150 persones han assistit a la presentació del llibre «Terres de l’Ebre. Reserva de la Biosfera. El gran atles de les Terres de l’Ebre», que ha tingut lloc a l’hotel Corona Tortosa, organitzada per la Fundació Privada Duran-Martí, una entitat dedicada a la recerca i al foment de la llengua i la cultura catalanes.

L’acte de la presentació s’ha iniciat amb la projecció d’un vídeo explicatiu dels orígens de la Fundació, que aquest any celebra el seu 30è aniversari, i dels seus objectius: el foment de la llengua i la cultura catalanes, la recerca i la difusió d’estudis en els àmbits de les humanitats i les ciències.

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordán, que ha donat la benvinguda als assistents, ha destacat el compromís de la Fundació durant els darrers trenta anys, «per tot el que ha fet per la divulgació de la llengua i la cultura catalana a la nostra ciutat i a la nostra regió de l’Ebre, com ara fa amb la publicació del llibre sobre la Reserva de la Biosfera, un espai que ens ha d’ajudar a impulsar els productes de quilòmetre zero i el turisme de qualitat que totes i tots volem».

Per la seva part, el vicepresident de la Fundació, Lluís Pegueroles, ha realçat el llegat del fundador de la Fundació, Enric Duran, «que va tenir molta cura en fer una gran exposició de motius, deixant constància documental de quina era la voluntat de l’entitat: treballar per la llengua catalana en totes les seves vessants». Pegueroles ha recordat les beques anuals de la Fundació, i les moltes i diverses activitats de recerca i d’estudis en els que col·labora, comentant detalls, fins ara desconeguts «com va ser l’ajut d’un milió de pessetes de l’època lliurat a la Plataforma en Defensa de l’Ebre per sufragar les seves despeses als inicis de la lluita antitranvasista». Per això es pot entendre, ha dit, que la Fundació respongués positivament a la petició per poder editar el llibre sobre la Reserva de la Biosfera, «l’obra s’ho mereixia, i contribueix a consolidar la denominació Terres de l’Ebre com un ens geopolític en forma de Vegueria, i pensant amb una solidaritat bidireccional».

Un dels moments destacats d’aquesta presentació ha estat la salutació per vídeo de l’exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza, que ha definit les Terres de, l’Ebre com «un dels espais naturals més importants de tota la Mediterrània». Segons Federico Mayor, «o mos preocupem, a partir d’ara per la terra, per l’aigua, per a ser conscients de la importància de la natura…, o podem deixar als nostres fills i nets uns problemes absolutament insolubles». «Ojo que ens l’estem jugant!», ha dit l’exdirector general de la UNESCO.

Una taula rodona amb la intervenció dels autors del llibre, Josep Maria Franquet, Josep Aragonés, Pilar Ruiz, Antoni Querol i Miquel Torta, ha servit per donar a conèixer els continguts més destacats del llibre, editat per Onada Edicions amb el suport de la Fundació Privada Duran-Martí, i que s’ha estructurat en una part escrita i una part gràfica. Així, en cada capítol, hi ha una explicació del tema que es tracta juntament amb una cartografia diversa i amb fotografies de gran bellesa de les quatre comarques meridionals de Catalunya (el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta).

Es tracta d’un llibre de lectura fàcil i divulgatiu, on els principals aspectes que s’hi analitzen són físics, socioeconòmics i ambientals. En definitiva, un viatge instructiu i encisador per les Terres de l’Ebre i per la Reserva de la Biosfera per tal de conèixer i descobrir aspectes del territori que, molt probablement, són desconeguts per la major part dels lectors.

La presentació del llibre ha finalitzat amb la intervenció del delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, que ha fet referència al treball de la Fundació, «com un ens que es va avançar en el temps per la recerca del talent del territori» Salvadó ha dit que la presentació d’una obra així posa en valor la Reserva de la Biosfera, «i és un pas més per tenir un dia la Vegueria de l’Ebre».

Cal recordar que la Fundació Privada Duran-Martí és una institució sense ànim de lucre, regida per un patronat, i que durant aquest any farà diverses activitats per commemorar el 30è aniversari de la seva creació.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -