14.3 C
Amposta

Èxit de participació en la recreació del final de la Batalla de l’Ebre a Flix

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La setmana passada i, en especial, el cap de setmana es van dur a terme diferents esdeveniments per commemorar el final de la Batalla de l’Ebre a Flix. Tots els actes programats van tenir un gran èxit de públic. El dissabte 19 de novembre, a la tarda, es va dur a terme la recreació històrica amb la participació de 160 recreadors integrats d’un total de 16 grups. La novetat d’aquesta edició va ser el canvi d’ubicació de la recreació, que va tenir lloc a la zona de l’Era Nova.

Flix va ser l’últim poble on es va efectuar el pas de tropes travessant l’Ebre, en la maniobra de replegament realitzat per l’exèrcit de la República, fet amb el qual finalitzaria la Batalla de l’Ebre. A la recreació, es rememoren aquest últim episodi, amb el pas de tropes i civils, i els combats entre els dos exèrcits contendents amb l’intent de l’exèrcit republicà de cobrir i protegir aquella maniobra de replegament.

Prèviament, al matí i en diversos indrets del centre de la població, es va fer un museu vivent, amb diorames que recreaven alguns aspectes relacionats amb la Batalla de l’Ebre i la Guerra Civil, des de l’ensenyament en els dos bàndols, alguns dels primers i darrers combats a la batalla de l’Ebre, el subministrament d’aliments, la sanitat, etc. Es van fer fins a tres visites guiades, durant les quals participants en els diorames explicaven allò que estaven recreant.

Diorama recreant un hospital de campanya | Ajuntament de Flix

Altres activitats

Al marge de la recreació i el museu vivent, es van programar altres activitats vinculades a l’episodi del final de la Batalla de l’Ebre i la Guerra Vivil. El dimecres 16 de novembre, a Ca Don Ventura, es va inaugurar l’exposició “Mossos d’Esquadra. Segona República i Guerra Civil 1931-1939”, amb diversos plafons explicatius i una mostra de material i documents relacionats amb aquest cos policial i la projecció d’un vídeo. Després de la inauguració es va fer la conferència “Els Mossos d’Esquadra i la Guerra Civil Espanyola”, a càrrec del sotsinspector Fèlix González Fraile, cap del Servei Històric del Cos de Mossos d’Esquadra.

L’endemà, dijous 17 de novembre, també a Ca Don Ventura, es va presentar el llibre “La tomba de l’Ebre” de l’escriptor local Andreu Carranza Font, una novel·la històrica d’amor i guerra on el riu Ebre n’és el protagonista. A l’acte hi van participar l’escriptor moranovenc Miquel Esteve Valldepérez i l’autor, Andreu Carranza.

Dissabte 19 de novembre, al marge dels diorames i la recreació, a la plaça del Mercat es va instal·lar la fira Militària, habitual en totes les edicions. I a la tarda, al cinema de La Unió Social, es va projectar el documental “La Llibreta del Dr. Gras”, un documental de Júlia Albacar, David Barreda i Andreu Prunera que explica la història de la fossa de la guerra civil exhumada al mas de Santa Magdalena, a Móra d’Ebre, i de la llibreta del metge que permet recuperar els cossos d’alguns excombatents enterrats allà.

Finalment, diumenge 20 de novembre es va desenvolupar l’últim dels actes, la caminada pels espais de la Batalla de l’Ebre, a la zona de Montredons. La caminada es va efectuar per les últimes posicions defensives republicanes a la Batalla de l’Ebre, amb les explicacions de l’historiador local Jaume Blanch Amorós. A més, també van llegir cartes de soldats participants la batalla. El trajecte comptà així mateix amb l’ambientació per part dels grups de recreació XV Brigada Mixta de Flix i Pàndols 38 del Pinell de Brai.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -